Kemi

bereng formelle og aktuelle koncentrationer

10. november 2006 af wwwhej (Slettet)
hejsa..:)

Der afvejes 2,35g Na2SO4 som opløses i demineraliseret vand i en 250mL målekolbe hvorefter der fyldes op til mærket med demineraliseret vand og omrystes.

a) beregn den formelle koncentration af Na2SO4 i den fremstillede opløsning.

b) beregn de aktuelle koncentrationer af Na+ og SO4-- i opløsningen

opløsningen blandes med 100 mL 0,150 M natriumnitrat

c) beregn de aktuelle koncentrationer af Na+, SO4-- og NO3- i blandingen


Kan ikke komme igang med nogen af dem såå!!

Brugbart svar (0)

Svar #1
10. november 2006 af mathon

a)
1_Mol Na2SO4 = 142.04_g

2.35_g Na2SO4 udgør 2.35_g/(142.04_g/Mol)= =.016545_Mol

.016545_Mol i 1/4_L opløsning udgør en koncentration


.016545_Mol/(0.25_L)=0.066179_Mol/L,
hvorfor
Na2SO4-opløsningen er 0.066179_M

Brugbart svar (0)

Svar #2
10. november 2006 af mathon

b)
de aktuelle koncentrationer

her er det værd at bemærke,
at Na2SO4 er let opløseligt, så der
foreligger

Na2SO4 --> 2Na^+ + SO4^2- ,

hvorfor

[Na^+]=2*0.066179_M = 0.132357_M
og
[SO4^2-]= 1*0.066179_M = 0.066179_M

Svar #3
11. november 2006 af wwwhej (Slettet)

mange mange tak for hjælpen men kan heller ikke finde ud af opgave c..!

Brugbart svar (0)

Svar #4
11. maj 2007 af kunst77 (Slettet)

Kan heller ikke se hvordan jeg skal lave c?

Brugbart svar (6)

Svar #5
14. august 2009 af johnbob (Slettet)

Her er opgaverne til dem der i fremtiden skulle surfe forbi denne tråd

Det skal lige siges at i min opgave beskrivelse er det i opg a) ikke 2,35g men 2,45g

--------------------------------------------------------------------------------------------------

a)
2,45 g Na2SO4 opløses i 250ml dem. Vand

Konc: 2,45g/0,250L = 9,8g/l MNa2SO4 = 142.043g/mol

(9,8g/l)/(142.043g/mol)=0.068993 mol/L = 68.9932 mmol/L

b)
For hver mmol/L natriumsulfat der teoretisk er i opløsningen er der realt 1 SO4 ion og 2 Na ioner, hvilket vil sige 68.9932 mmol/L SO4 ioner og 137.986 mmol/L Na ioner

c)
Man tilsætter nu yderligere 100ml 0,150 M NaNO3 til 250ml natriumsulfat opl.

Den formelle stofmængde af NaNO3 i 100ml opløsningen bliver således 0,0150mol

Den aktuelle stofmængde af både Na og NO3 er også 0,0150mol fra 100ml opløsningen

Da man kender konc af både SO4 og Na i den oprindelige 250ml opl kan man regne sig frem til deres stofmængde i denne opl.
68.9932 mmol/L SO4 · 0,250l = 17.2483 mmol SO4
137.986 mmol/L Na · 0,250l = 34.4966 mmol Na

Der er således følgende mængde er ioner i den nye 350ml opl:
17.2483 mmol SO4
15.00 mmol NO3
Og 15.00 + 34.4966 mmol Na = 49,4966 mmol Na

Der er således følgende konc er SO4, NO3 og Na ioner i den nye 350ml opl

1L/0,350l · 17.2483 mmol SO4 = 49.281 mmol/L SO4
1L/0,350l · 15.00 mmol NO3 = 42.857 mmol/L NO3
1L/0,350l · 49,4966 mmol Na = 141.419 mmol/L Na


Skriv et svar til: bereng formelle og aktuelle koncentrationer

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.