Matematik
ligning for tangent til cirkel
14. november 2006 af
hamlet (Slettet)
Er gået lidt i stå med en opgave.
Har beregnet en cirkels ligning til:
(x-3)^2 +(y+4)^2 = 25
Radius er herved 5, og c(3;4)
så Spørges der: Bestem en ligning for den tangent til cirklen der går gennem koordinatsystemets begyndelsespunkt.
Hvordan finder jeg dette begyndelsespunkt/hvad er det? Jeg kan ikke rigtig komme videre uden at kende punktet...
Håber en kan hjælpe...
Har beregnet en cirkels ligning til:
(x-3)^2 +(y+4)^2 = 25
Radius er herved 5, og c(3;4)
så Spørges der: Bestem en ligning for den tangent til cirklen der går gennem koordinatsystemets begyndelsespunkt.
Hvordan finder jeg dette begyndelsespunkt/hvad er det? Jeg kan ikke rigtig komme videre uden at kende punktet...
Håber en kan hjælpe...
Svar #1
14. november 2006 af dnadan (Slettet)
Jeg er ret så sikker på, at med "koordinatsystemets begyndelsespunkt" menes der punktet (0;0)
Svar #4
14. november 2006 af mathon
generelt:
ligning for cirkeltangenten i (xo,yo)
til
cirklen (x-c1)^2+(y-c2)^2=r^2 med centrum i (c1,c2) og radius r
(xo-c1)(x-c1)+(yo-c2)(y-c2)=r^2 se https://www.studieportalen.dk/Forums/Thread.aspx?id=265676
i det konkrete tilfælde, da røringspunktet er (0,0)
(0-3)(x-3)+(0-(-4))(y-(-4))=25
-3x+9+4y+16=25
4y=3x
y=0.75x
NB. centrum i(3,-4)! :)
ligning for cirkeltangenten i (xo,yo)
til
cirklen (x-c1)^2+(y-c2)^2=r^2 med centrum i (c1,c2) og radius r
(xo-c1)(x-c1)+(yo-c2)(y-c2)=r^2 se https://www.studieportalen.dk/Forums/Thread.aspx?id=265676
i det konkrete tilfælde, da røringspunktet er (0,0)
(0-3)(x-3)+(0-(-4))(y-(-4))=25
-3x+9+4y+16=25
4y=3x
y=0.75x
NB. centrum i(3,-4)! :)
Skriv et svar til: ligning for tangent til cirkel
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
