Fysik

Kraft

17. februar 2007 af stræber-pigen (Slettet)
Et legeme (med massen m) er på et tag. a er vinklen af tagets hældning. u er gnidningskoefficienten.
Kraften på legeme er:
F = m*g*sina -u*m*g*cosa.

Så kan vi beregne, den kraft et legeme har. Men hvor meget kraft skal der til før at legeme bevæger sig. Altså ud noget arbejde. Kan man bruge formlen der ?

På forhånd tak.

Svar #1
17. februar 2007 af stræber-pigen (Slettet)

Ingen?

Brugbart svar (0)

Svar #2
17. februar 2007 af iB (Slettet)

Et legeme kan ikke have en kraft selv, men påvirkes istedet af kræfter!

Udtrykket for F, som du har redegjort for i #0, beskriver den resulterende kraft PÅ legemet paralelt med tagets hældning. Jeg forstår dog ikke helt, hvorfor du har medtaget cos(a) i ledet for gnidningen?

For at forstå denne opgave, bør du nok tegne en lille skitse. Tegn legemet (en kasse fx) på taget, og tegn så på de 3 kræfter, og i hvilken retning de virker. Tyngdekraften virke jo lodret, mens normalkraften (der er en "del" af gnidningningskraften) virker vinkelret på taget. Den der af følgende gnidningskraft virker jo så paralelt med taget. Som følger af denne skitse, kan du se, at for at legemet skal flytte sig, er der behov for en kræft, der er større en den gnidningskraft der pt fastholder den. Hvordan dette skal løse, er svært at sige ud fra din beskrivelse af opgaven.

Brugbart svar (0)

Svar #3
20. februar 2007 af mathon

når sin(a) bliver større end u*cos(a) sker skredet.

grænseværdi for a

sin(a) = u*cos(a)

tan(a) = u

a = tan^-1(u)

Skriv et svar til: Kraft

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.