Kemi
tryk og elektrokemig
06. april 2007 af
joester (Slettet)
Jeg må ha fået en hjerneblødning over ferien for kan simpelthen ikke gennemskue nogle a og b opgaver i en kemi opgave (maj 2001). De lyder:
Opgave 1. Fremstilling af rent nikkel
Ni(s) + 4CO(g) --> Ni(CO)4 (g) (I)
Standardentalpien for Ni(CO)4 (g) er -601,58 kJ/mol og stoffets kogepunkt er 43 grader celcius.
a) beregn delta H for reaktion (I)
Det har jeg så gjort og resultatet blev -159,46 kJ/mol
I en lukket beholder findes CO (g) ved en given temperatur. Trykket i beholderen er 1,00 bar. Der tilsættes Ni(s) og reaktion (I) forløber til ligevægt. temperaturen fastholdes og når ligevægten er nået, har 80% af CO(g) reageret
b) Beregn trykket i beholderen ved ligevægt
Det er så her jeg er fuldstændig blank. Nogen der kan hjælpe?
Næste opgave lyder:
Opgave 2. Energilagring
Et element har følgende cellediagram:
Grafit | V (2+) (aq), V (3+) (aq) || VO2 (+) (aq), VO (2+) (aq), H (+) (aq)| Grafit
Koncentrationerne af stofferne i venstre halvcelle er
[V (2+)] = 0,77 M
[V (3+)] = 0,080 M
Temperaturen er 25 grader celcius og der kan ses bort fra eventuel afvigelse fra idealitet.
a) Beregn elektropotentialet for den venstre halvcelle
jeg ville blive meget glad hvis der var nogen der kunne hjælpe!
på forhånd tak.
Opgave 1. Fremstilling af rent nikkel
Ni(s) + 4CO(g) --> Ni(CO)4 (g) (I)
Standardentalpien for Ni(CO)4 (g) er -601,58 kJ/mol og stoffets kogepunkt er 43 grader celcius.
a) beregn delta H for reaktion (I)
Det har jeg så gjort og resultatet blev -159,46 kJ/mol
I en lukket beholder findes CO (g) ved en given temperatur. Trykket i beholderen er 1,00 bar. Der tilsættes Ni(s) og reaktion (I) forløber til ligevægt. temperaturen fastholdes og når ligevægten er nået, har 80% af CO(g) reageret
b) Beregn trykket i beholderen ved ligevægt
Det er så her jeg er fuldstændig blank. Nogen der kan hjælpe?
Næste opgave lyder:
Opgave 2. Energilagring
Et element har følgende cellediagram:
Grafit | V (2+) (aq), V (3+) (aq) || VO2 (+) (aq), VO (2+) (aq), H (+) (aq)| Grafit
Koncentrationerne af stofferne i venstre halvcelle er
[V (2+)] = 0,77 M
[V (3+)] = 0,080 M
Temperaturen er 25 grader celcius og der kan ses bort fra eventuel afvigelse fra idealitet.
a) Beregn elektropotentialet for den venstre halvcelle
jeg ville blive meget glad hvis der var nogen der kunne hjælpe!
på forhånd tak.
Svar #1
06. april 2007 af Kemiersjov (Slettet)
Ad a)
Ved fasthold T og V er tryk og koncentration to sider af samme sag.
Hvis starttrykket af CO er 1 bar og sluttrykket er 0,2 bar (80 % har reageret), så må der have reageret en CO mængde svarende til 0,8 bar CO.
Hvis 0,8 bar CO reagerer og danner Ni(CO)4, hvor mange bar er så trykket af Ni(CO)4? - se på reaktionsligningen og hav min 1. sætning i mente.
Ad b)
Husk:
For reaktionen: Ox + n e- -> red
E = E0 - RT/nF * ln(Red/Ox)
Hvem er Red og Ox i systemet V(3)+ e- -> V(2)
Find selv E0 i din databog.
Ved fasthold T og V er tryk og koncentration to sider af samme sag.
Hvis starttrykket af CO er 1 bar og sluttrykket er 0,2 bar (80 % har reageret), så må der have reageret en CO mængde svarende til 0,8 bar CO.
Hvis 0,8 bar CO reagerer og danner Ni(CO)4, hvor mange bar er så trykket af Ni(CO)4? - se på reaktionsligningen og hav min 1. sætning i mente.
Ad b)
Husk:
For reaktionen: Ox + n e- -> red
E = E0 - RT/nF * ln(Red/Ox)
Hvem er Red og Ox i systemet V(3)+ e- -> V(2)
Find selv E0 i din databog.
Svar #2
08. april 2007 af joester (Slettet)
tak for hjælpen.
Ud fra det du oplyser om a) vil det så sige at trykket af Ni(CO)4 er 0,8 bar/4 = 0,2 bar og at man så derefter bare kan sige p(total)= p(CO)+p(Ni(CO)4) = 0,2 bar + 0,2 bar = 0,4 bar. Eller er jeg stadig hel galt på den??
Ud fra det du oplyser om a) vil det så sige at trykket af Ni(CO)4 er 0,8 bar/4 = 0,2 bar og at man så derefter bare kan sige p(total)= p(CO)+p(Ni(CO)4) = 0,2 bar + 0,2 bar = 0,4 bar. Eller er jeg stadig hel galt på den??
Skriv et svar til: tryk og elektrokemig
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
