Matematik

HJÆLP -RIGTIG MEGET!!!!

09. maj 2007 af Yndlingsbabe (Slettet)
hvis man har en opgave med ln hvor man har regnet e^x ud til at være -4 og 0,5 vha diskriminantformlen
hvordan kommer man så videre når man skal løse ligningen

2 gange e^2x + 7 gange e^x-4=0

der er noget med definitionen af ln:
x=ln(e^x) men hvordan gør jeg?


Brugbart svar (0)

Svar #1
09. maj 2007 af holretz (Slettet)

Det er kun den positive løsning du kan regne videre med..

Svar #2
09. maj 2007 af Yndlingsbabe (Slettet)

ja altså ln(0,5) og det giver 0,69
men hvad så?

Brugbart svar (0)

Svar #3
09. maj 2007 af holretz (Slettet)

så er du vel færdig...

Brugbart svar (0)

Svar #4
09. maj 2007 af Bruger slettet (Slettet)

To my favorit Babe!

start med at gange med e^(-2*x), og lad os så tage den derfra.

Erik Morsing.

Brugbart svar (0)

Svar #5
09. maj 2007 af mathon


2*e^2x + 7*e^x - 4 = 0
eller

2(e^x)^2 + 7*e^x - 4 = 0

sæt z = e^x og bemærk: e^x>0 for alle x, dvs. z>0

2z^2 + 7*z - 4 = 0 løses med hensyn til z

der beregnes både en negativ og en positiv z-værdi.
KUN den positive z_+ = e^x

e^x = z_+

x = ln( z_+)

Svar #6
09. maj 2007 af Yndlingsbabe (Slettet)

jamen når jeg sætter det ind i ligningen stemmer det ikke over ens...

altså sådan var ligningen :2 gange e^2x + 7 gange e^x-4=0

så indsætter jeg -0,69 på e^x plads
også står der: 2 gange -0,69 + 7 gange -0,69-4 og det giver ikke nul - hvad er det jeg gør forkert? :(

Brugbart svar (0)

Svar #7
09. maj 2007 af Bruger slettet (Slettet)

Nej, brug nu, at e^2x*e^-2x0e^0, der pr. definiton er 1.
Så får du en ligning, hvor du kan isolere e
^x.
Du skal ende op med
e^(-2*x^2+8*x) = 2/7, eller
andengradsligningen:
2*x^2-8*x-ln(2/7) = 0

Denne ligning giver rødderne 3,8 og 0,16 med 2 betydende ciffre.

Erik Morsing.

Håber du kan se det?

Brugbart svar (0)

Svar #8
09. maj 2007 af mathon


e^x = z_+ = 1/2

2(e^x)^2 + 7*e^x - 4 = 0

2(1/2)^2 + 7*1/2 - 4 = 0

Skriv et svar til: HJÆLP -RIGTIG MEGET!!!!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.