Biologi
Runde maver
19. maj 2007 af
Leah (Slettet)
Hey,
nogen som kan hjælpe mig med dette?
Vi ser børnene i Afrika, vis energiindtagelse er for lav. Deres mangel af protein medfører de opsvulmende runde maver grundet lavt indhold af protein i blodet, hvilket bevirker at der ophobes vand i vævene.
Går udfra, at der er fordi proteiner normalt går i forbindelse med vand.. eller hvordan?
nogen som kan hjælpe mig med dette?
Vi ser børnene i Afrika, vis energiindtagelse er for lav. Deres mangel af protein medfører de opsvulmende runde maver grundet lavt indhold af protein i blodet, hvilket bevirker at der ophobes vand i vævene.
Går udfra, at der er fordi proteiner normalt går i forbindelse med vand.. eller hvordan?
Svar #1
21. maj 2007 af stud.med (Slettet)
Sandt...tilstanden med store maver pga. væskeudtræk - ascitis - opstår pga. fejlernæring. I den normale menneskekrop vil blodtrykket i blodåren forårsage at vand presses ud i rummet mellem cellerne (extracellulærrummet - ECR). Samtidig udøver de store proteiner i blodbanen der ikke kan passere kar-væggen et såkaldt osmotisk tryk ind i blodkarret, dvs det trækker vand fra ECR tilbage til blodbanen. Dog er blodtrykket større end proteinernes tryk i den arterielle side af kapilæret, men pga. trykket falder fra den arterielle side til den venøse side pga modstand i kapilæret vil proteinernes tryk blive større end blodtrykket og væske vil blive suget tilbage til blodbanen.
Det kan illustreres hvis du tegner et koordinatsystem med tryk i mmHg op ad y-aksen og kapilær-længde hen ad x-aksen. Ved et tryk på ca. 20mmHg tegner du en vandret linie der representerer proteinernes tryk, altså trykket ind i karret. Herefter tegner du en skrå linie med begyndelsespunkt på ca. 40mmHg ved x=0 og ender ved ca. 10mmHg ved fx x=10. Den skrå linie betegner de krafter der presser vand ud ad kapillæret til ECR og den vandrette linie betegner proteinernes tilbagetræk af vand til blodkarret.
Når den skrå linie er højere oppe end proteinernes tryk vil vand presses ud i ECR og når den er under proteinernes tryk vil vand hives ind i karret igen.
Der løber en anelse mere væske ud i vævet end der kommer tilbage igen, men dette fjernes af lymfesystemet.
For nu at skitsere hvad der sker med de fejlernærede afrikabørn der jo har lavere proteinkoncentration i blodet, så flyt den vandrette streg ned fra 20mmHg til fx 15mmHg. Du vil nu se at den skrå streg er højere end den vandrette i et meget længere tidsinterval - altså foregår der en meget større mængde vandudtræk til ECR.
Det kan illustreres hvis du tegner et koordinatsystem med tryk i mmHg op ad y-aksen og kapilær-længde hen ad x-aksen. Ved et tryk på ca. 20mmHg tegner du en vandret linie der representerer proteinernes tryk, altså trykket ind i karret. Herefter tegner du en skrå linie med begyndelsespunkt på ca. 40mmHg ved x=0 og ender ved ca. 10mmHg ved fx x=10. Den skrå linie betegner de krafter der presser vand ud ad kapillæret til ECR og den vandrette linie betegner proteinernes tilbagetræk af vand til blodkarret.
Når den skrå linie er højere oppe end proteinernes tryk vil vand presses ud i ECR og når den er under proteinernes tryk vil vand hives ind i karret igen.
Der løber en anelse mere væske ud i vævet end der kommer tilbage igen, men dette fjernes af lymfesystemet.
For nu at skitsere hvad der sker med de fejlernærede afrikabørn der jo har lavere proteinkoncentration i blodet, så flyt den vandrette streg ned fra 20mmHg til fx 15mmHg. Du vil nu se at den skrå streg er højere end den vandrette i et meget længere tidsinterval - altså foregår der en meget større mængde vandudtræk til ECR.
Skriv et svar til: Runde maver
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
