Kemi
Antal mol ethanol
07. september 2007 af
kuerten15
Jeg har en vodka med en alkoholprocent på 33 % w/w (d=0,95 g/ml). En genstand regnes for 2 cL.
Jeg skal beregne antal mol ethanol som en genstand vodka indeholder.
Da alkoholprocenten er på 33 % w/w --> 33 g alkohol per 100 g.
Molarmassen af ethanol er M(ethanol)=46,069 g/mol.
Jeg beregner nu, hvor mange mL alkolhol der er i 100 mL.
33 g * (1/d)= 33 g * (1/0,95 g/mL)=34,65 mL
Dvs der er 34,65 mL alkohol per 100 mL.
I en genstand er der så:
34,65 mL*20 mL=693 mL alkohol
Massen af alkohol i de 693 mL alkohol er derfor:
m(alkohol)=693 mL*d=693*0,95 g/mL=658,35 g
Stofmængden kan nu beregnes til:
n(alkohol)=m(alkohol)/M(alkohol)=658,35 g/ 46,069 g/mol = 14,29 mol.
Jeg synes bare det lyder som meget. Men er det rigtigt beregnet?
Jeg skal beregne antal mol ethanol som en genstand vodka indeholder.
Da alkoholprocenten er på 33 % w/w --> 33 g alkohol per 100 g.
Molarmassen af ethanol er M(ethanol)=46,069 g/mol.
Jeg beregner nu, hvor mange mL alkolhol der er i 100 mL.
33 g * (1/d)= 33 g * (1/0,95 g/mL)=34,65 mL
Dvs der er 34,65 mL alkohol per 100 mL.
I en genstand er der så:
34,65 mL*20 mL=693 mL alkohol
Massen af alkohol i de 693 mL alkohol er derfor:
m(alkohol)=693 mL*d=693*0,95 g/mL=658,35 g
Stofmængden kan nu beregnes til:
n(alkohol)=m(alkohol)/M(alkohol)=658,35 g/ 46,069 g/mol = 14,29 mol.
Jeg synes bare det lyder som meget. Men er det rigtigt beregnet?
Svar #1
07. september 2007 af kuerten15
Tror lige jeg har en del rettelser:
Da alkoholprocenten er på 33 % w/w --> 33 g alkohol per 100 g.
Molarmassen af ethanol er M(ethanol)=46,069 g/mol.
Jeg beregner nu, hvor mange mL alkolhol der er i 100 mL.
33 g * (1/d)= 33 g * (1/0,95 g/mL)=34,74 mL
Dvs der er 34,74 mL alkohol per 100 mL.
I en genstand er der så:
34,74 mL/5 = 6,95 mL alkohol
Jeg dividerer med 5, fordi en genstand er på 20 mL og 34,74 mL er per 100 mL.
Massen af alkohol i de 6,95 mL alkohol er derfor:
m(alkohol)=6,95 mL*d=6,95 mL*0,95 g/mL=6,60 g
Stofmængden kan nu beregnes til:
n(alkohol)=m(alkohol)/M(alkohol)=6,60 g/ 46,069 g/mol = 0,143 mol.
Nu synes jeg, at det lyder mere sandsynligt. Men er det rigtigt?
Da alkoholprocenten er på 33 % w/w --> 33 g alkohol per 100 g.
Molarmassen af ethanol er M(ethanol)=46,069 g/mol.
Jeg beregner nu, hvor mange mL alkolhol der er i 100 mL.
33 g * (1/d)= 33 g * (1/0,95 g/mL)=34,74 mL
Dvs der er 34,74 mL alkohol per 100 mL.
I en genstand er der så:
34,74 mL/5 = 6,95 mL alkohol
Jeg dividerer med 5, fordi en genstand er på 20 mL og 34,74 mL er per 100 mL.
Massen af alkohol i de 6,95 mL alkohol er derfor:
m(alkohol)=6,95 mL*d=6,95 mL*0,95 g/mL=6,60 g
Stofmængden kan nu beregnes til:
n(alkohol)=m(alkohol)/M(alkohol)=6,60 g/ 46,069 g/mol = 0,143 mol.
Nu synes jeg, at det lyder mere sandsynligt. Men er det rigtigt?
Skriv et svar til: Antal mol ethanol
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
