Kemi

ioniserings energi

11. september 2007 af Mikziel (Slettet)
Hej SP.

Jeg har fået stillet følgende opgave, og er meget i tvivl. Jeg er lige startet på DTU, og føler at det er meget kompliceret. Håber nogle vil hjælpe med følgende opgave:

Bohr-teorien forklarede med held frekvensen af lys udsendt fra én-elektronsystemer.
For Li^2+ -ionen svarer overgangen mellem de to laveste energiniveauer til elektromagnetisk stråling af bølgelængde 135 Å.

a) Beregn heraf konstanten K i Rydberg-liningen
v = K((1/ni)^2-(1/nj)^2)

Dette har jeg beregnes således:
først fandt jeg v vha. v=c/lambda
v = (2,998*10^8m/s)/(135*10^-10m)
v = 2,22*10^16 s^-1

herefter isolerer jeg K i ligningen:
v = K((1/ni)^2-(1/nj)^2)

K = v/((1/ni)^2-(1/nj)^2)
K = 2,22*10^16 s^-1/((1/1)^2-(1/2)^2)
K = 2,96*10^16s^-1

er dette rigtigt?

b) Beregn herefter ioniseringsenergien for Li^2+ i KJ/mol.

Jeg kan ikke finde en eneste formel i min bog hvori der indgår ioniseringsenergi. Kan det passe? eller kaldes den måske noget andet? eler er det bare noget jeg bure vide??

på forhånd tak.

mikziel

Brugbart svar (1)

Svar #1
12. september 2007 af mathon


E = h*ny = h*2,96*10^16*s^(-1)*[(1/1)^2-(1/2)^2]

hvor h er Plancks konstant....

Svar #2
12. september 2007 af Mikziel (Slettet)

Jeg kan se hvad du mener, men det giver et meget usandsynligt resultat.

udregningen får jeg til 8,052*10^(-21)KJ det kan da ikke passe kan det?

Nogle fra min klasse var ude i følgende udregning. men jeg har ikke kunnet finde formler der danner grund for disse udregninger. det er muligvis efter et eksempel gennemgået til en forelæsning.

E(foton) = h*ny = 3,626*10^(-34)*2,22*10^(16) = 1,47*10^(-17)

E(ion Li^(2+)) = E(foton)*NA (avogadros konstant)
E(ion Li^(2+)) = 1,47*10^(-17)*6,02*10^(23) = 8857983,3J
E(ion Li^(2+)) = 8857,98KJ

kan dette være rigtigt? eller er det som skrevet i #1

Brugbart svar (2)

Svar #3
12. september 2007 af mathon


K = 2,96091*10^16 Hz

E = (h*c)/lambda =

(6,62608*10^(-34)*J*s)*(2,99792*10^8*m*s^(-1))/(1,35*10^(-8)*m) =

1,47144*10^(-17) J = 91,84 eV

Brugbart svar (1)

Svar #4
12. september 2007 af mathon


...opgaven hører rettelig hjemme under FYSIK...

Brugbart svar (1)

Svar #5
12. september 2007 af mathon


formlen i #1 var forkert...

Svar #6
13. september 2007 af Mikziel (Slettet)

Mange tak for hjælpen mathon!

Jeg har nu regnet opgaven på tre "forskellige" måder, og er kommet frem til samme resultat.

Jeg fortsætter i Fysik forumet hvis jeg har flere spørgsmål, mange tak

Brugbart svar (1)

Svar #7
13. september 2007 af mathon


opgaven fortsat her efter udvidelsen
i
https://www.studieportalen.dk/Forums/Thread.aspx?id=395432



b) Beregn herefter ioniseringsenergien for Li^(2+) i kJ/mol.

Denne er beregnet til E = 4847,426KJ/mol

c) Beregn endvidere bølgelængden for elektromagnetisk stråling, som lige netop kan ionisere Li^(2+).

.........................................................................

korrektion til b)
kan slås op til 122 eV/Li^(2+) svarende til 1,17712*10^7 J/mol =

11771,2 kJ/mol

E_ionisering = h*c/lambda

lambda = h*c/(122eV) = h*c/(1,95466*10^(-17)J) = 1,01626*10^(-8)m =

10,1626 nm

Svar #8
13. september 2007 af Mikziel (Slettet)

Hej igen, jeg har opdaget at jeg har regnet forkert. jeg har ikke brugt det rigtige tal som Plancks konstant. men nu har jeg regnet følgende efter #3:

E = h*c/lambda
E = energien
h = plancks konstant
c = lysest hastighed
E(foton) = (6,626*10^(-34)J*s)*(2,9979*10^(8)m/s)/1,35*10^(8)m)
E(foton) = 1,472*10^(-17)J = 1,472*10^(-20)KJ

E(ion) = E(foton)*NA
NA = Avogadros konstant.

E(ion) = 1,472*10^(-20)KJ*6,02*10^(23)mol^(-1)
E(ion) = 8859,24KJ/mol

jeg kan godt se at jeg ikke får samme resultat som #7, men hvad er der galt med denne udregning?? jeg kan ikke finde fejlen...

E(ion) = h*c/lambda
lambda = ((6,626*10^(-34)J*s)*(2,9979*10^(8)m/s))1,472*10^(-17)J
lambda = 1,35*10^(-8)m

hvad er det jeg gør galt? udover at jeg bare regner baglæs for at finde lambda?

Brugbart svar (1)

Svar #9
06. februar 2010 af Muddiboy (Slettet)

Jeg får ligeledes  E(ion) = 8861,44 kJ/mol og ikke de E = 4847,426KJ/mol ?

Desuden selv hvis Energien skal være 8861 kJ/mol, så giver det ikke mening at finde bølgelængden? for det jo den oprindelig bølgelængde der gav denne energi?


Brugbart svar (0)

Svar #10
23. september 2021 af linnea10

Kan der hjælpes på opgave c? :) 


Skriv et svar til: ioniserings energi

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.