Fysik

kraft linedanser newton

19. september 2007 af linee-piigen (Slettet)
4. Linedanser
En linedanser, står midt på en line. Linedanseren har massen 60 kg, og linen kan holde til et træk på 3,5 kN.
a) Afgør, om linen kan bære linedanseren.

Når Linedanseren står midt på linien står den som et v, altså pindene holder linen i hver side, og hun får den til at gå ned i et v, da hun står midt på. De vinkler der bliver dannet i det v, er 18 grader på hver side, hvis i forstår?

Håber nogen kan hjælpe.

Brugbart svar (0)

Svar #1
19. september 2007 af Kemiersjov (Slettet)

Det skrå træk fra hver af de to linestykker delen op i en lodret og en vanret komposant. Dette gøres v.h.a. den kendte vinkel.

I ligevægt skal de to lodrette kræfter fra linen opveje vægten af linedanseren. Når du har de lodrette kræfter, kan du beregne de vandrette for dermed dem samlede kraft.

Svar #2
20. september 2007 af linee-piigen (Slettet)

Hm. Kan du ikke lave en udregning?

Brugbart svar (0)

Svar #3
20. september 2007 af Kemiersjov (Slettet)

Se vedlagte tegning

http://peecee.dk/?id=68804

På linen trykker linedanseren med en kraft svarende til den røde pil. I samme punkt trækker hver snordele (højre og venstre) med en kraft svarend til de grønne pile. Den grønne pil (snorkraften) opdeles nu i en lodret og en vandret del (de blå pile).

De to små lodrette blå pile (en fra højre halvdel og en fra venstre halvdel af linen) skal nu netop svare til linedanserens kraft på linen.


Svar #4
20. september 2007 af linee-piigen (Slettet)

kan jeg godt se :) men forstår stadig ikke hvordan jeg skal regne det.

Brugbart svar (0)

Svar #5
20. september 2007 af Kemiersjov (Slettet)

Hvis trækket i linen er x N er kraften i lodret retning (opad) F,op = x*sin(a), hvor a er snorens vinken med vandret.

Den samlede kraft opad er da 2*F,op

Kraften fra linedanserens vægt er 60 kg * 9,8 m/s¨2 = 600 N (regn selv den nøjagtige kraft ud).

Ved ligevægt:

600 N = 2*F,op

Beregn nu x, hvorved du finder den ktraf, der trækkes med i linen. er den større eller mindre en trækstyrken?

Skriv et svar til: kraft linedanser newton

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.