Kemi

en reaktion

21. september 2007 af bo2 (Slettet)
Hej er der nogen der kan hjælpe mig med denne opgave..jeg er håbløs..

opgaven lyder:

H2+Cl2-->2HCl

Hvor meget HCl kan der dannes hvis en blanding af 10 g H2 og 10g Cl2.. Jeg har beregnet begge deres molarmasse samt deres stofmængde og derefter adder jeg stofmængerne sammen.. men det giver bare en forkert facit.. da jeg nemlig har en facitliste. faciten giver i følge facitlisten 10.28g/mol

Brugbart svar (0)

Svar #1
21. september 2007 af -Zeta- (Slettet)

10.28 g/mol er et mål for molarmasse. Hvad er det du skal finde?

Svar #2
21. september 2007 af bo2 (Slettet)

Hvor meget HCl kan der dannes hvis en blanding af 10 g H2 og 10g Cl2 bringes til at reagere og foresten er faciten 10.28 g

Brugbart svar (0)

Svar #3
21. september 2007 af -Zeta- (Slettet)

"Hvor meget HCl kan der dannes"

Du starter med at finde stofmængderne for H2 og Cl2 (n = m/M). H2 og CL2 reagerer i forholdet 1:1. Den stomængde der er mindst afgører stofmængden af det HCl der maksimalt kan blive dannet. HCl får, ud fra molforholdet i reaktionsskemaet, dobbelt så stor stofmængde som den mindste af reaktanternes stofmængde (Cl2). Brug så n = m/M <=> m = n*M, til at finde massen af den dannede HCl.

Brugbart svar (0)

Svar #4
21. september 2007 af -Zeta- (Slettet)

CL2 --> Cl2 ;-) En taste-ups'er.

Svar #5
21. september 2007 af bo2 (Slettet)

Jeg har prøvet at beregne den, men den giver 323 g og det er jo forkert.. vil du ikke lige beregne den.. vil meget gerne lære det tak

Brugbart svar (0)

Svar #6
21. september 2007 af -Zeta- (Slettet)

n_H2 = 10g / 2.0159 (g/mol) = 4.9606 mol

n_Cl2 = 10g / 70.905 (g/mol) = 0.14103 mol

--->

n_HCl = 2 * 0.14103 mol = 0.28206 mol

m_HCl = 0.28206 mol * 36.461 (g/mol) = 10.284 g

Svar #7
21. september 2007 af bo2 (Slettet)

hvorfor er det at du kun bruger CL2 stofmængde.. det forstår jeg ikke.. skal man ikke også bruge hydrogens stofmængde??

Brugbart svar (0)

Svar #8
21. september 2007 af -Zeta- (Slettet)

Nej, jeg gentager fra #3: "Den stofmængde (af reaktanterne) der er mindst afgører stofmængden af det HCl der maksimalt kan blive dannet." Når alt Cl2 er 'brugt op' så kan den jo ikke reagere med yderligere/overflødig H2.

Svar #9
21. september 2007 af bo2 (Slettet)

ok.. men måske et dumt spørgsmål hvorfor ganger du med 2

n_HCl = 2 * 0.14103 mol = 0.28206 mol


Brugbart svar (0)

Svar #10
21. september 2007 af -Zeta- (Slettet)

#9.
"HCl får, ud fra molforholdet i reaktionsskemaet, dobbelt så stor stofmængde som den mindste af reaktanternes stofmængde (Cl2)."

Reaktionsskemaet er:

H2 + Cl2 --> 2 HCl

Det betyder, at 1 mol H2 ækvivalerer 1 mol Cl2 og 2 mol HCl.

Stofmængden for HCl skal derfor være dobbel så stor. 2 * n_Cl2

Skriv et svar til: en reaktion

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.