Fysik

stråle aktivitet, masse, dosis

08. oktober 2007 af do-zap (Slettet)


opgaven er...

Tc* (technetium) er et radioaktivt nuklid, som anvendes ved medicinske undersøgelser. 99-Tc* henfalder ved udsendelse af gammastråling til 99T halveringstiden er 6,0 timer. en patient med massen 75kg får indsprøjtet en mængde 99-Tc* med aktiviteten 700 MBq

a) hvor stor er aktiviteten i patienten fra 99-Tc* 2,0 timer efter indsprøjtningen?


b) hvor stor er massen af den mængde 99-Tc* som blev indsprøjtet?


energien af y-fotonerne er 140 KeV, og man kan regne med at 60% af fotonerne afsætter energien i kroppen.


c) hvor stor er den helkropsdosis som patienten maksimalt kan få på grund af den mængde 99-Tc* som blev indsprøjtet ?


...jeg er meget i tvivl om hvordan opgaverne skal regnes
så det ville være SUPER hvis der var nogle der kunne hjælpe

Brugbart svar (0)

Svar #1
08. oktober 2007 af Kemiersjov (Slettet)

a)
Aktiviteten A falder med tiden efter følgende formel:

A=A0*ext(-k*t)

Her har du ikke fået oplyst k, men den kan beregnes ud fra halveringstiden - find formlen i din bog.

Beregn nu A, når A0=700 MBq, t = 6 timer

b)
I din bog har du ligeleden en sammenhæng mellem antal kerner (N), k og aktivitet. Find den formel og beregn N.


Brugbart svar (0)

Svar #2
08. oktober 2007 af Kemiersjov (Slettet)

c)
Antag at alle kerner er henfaldet og, at hvert henfald gav en foton med energien (E) 140 keV. Multiplicer N og E og beregn 60 % heraf. Omregn til en passende energienhed.

Svar #3
08. oktober 2007 af do-zap (Slettet)

mange tak

i A=A0*ext(-k*t) hvad er ext ?

Brugbart svar (0)

Svar #4
09. oktober 2007 af Kemiersjov (Slettet)

Ahhhh - ext(x) = exp(x) = e^x

Skriv et svar til: stråle aktivitet, masse, dosis

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.