Fysik
Simpelt spørgsmål om kinetisk energi
31. oktober 2007 af
Koppel (Slettet)
Hej SP!
Jeg er i gang med nogle lektier til i morgen, men jeg er kommet i tvivl om noget.
Opgaven går ud på, at jeg har et pendul, som ses i fire positioner. Den første er 5cm over jorden til venstre. det næste er 2cm, den tredje er lodret hængende, den fjerde er 5cm over jorden til højre.
Jeg ved at formlen for kinetisk energi er: Ekin = v^2 • m • 1/2. Men v er hastigheden - hvilken hastighed? acc. hastigheden?
Dette er hvad jeg er i tvivl om. Hilsen Koppel
Jeg er i gang med nogle lektier til i morgen, men jeg er kommet i tvivl om noget.
Opgaven går ud på, at jeg har et pendul, som ses i fire positioner. Den første er 5cm over jorden til venstre. det næste er 2cm, den tredje er lodret hængende, den fjerde er 5cm over jorden til højre.
Jeg ved at formlen for kinetisk energi er: Ekin = v^2 • m • 1/2. Men v er hastigheden - hvilken hastighed? acc. hastigheden?
Dette er hvad jeg er i tvivl om. Hilsen Koppel
Svar #1
31. oktober 2007 af Civilingeniøren (Slettet)
I formlen for kinetisk energi, E_kin = 1/2 m v^2, er v partiklens hastighed. I dette tilfælde pendul-loddets hastighed.
Uden at kende opgavens nærmere ordlyd vil jeg gætte på, at du skal finde denne hastighed ud fra din viden om energibevarelse, som (hvis jeg må repetere) siger at:
delta E_mek = delta E_kin + delta E_pot = 0
altså at ændringen i den mekaniske energi er lig nul. Ydermere er den potentielle energi, E_pot, givet ved:
E_pot = m g h
hvor m er massen, g er tyngdeaccelerationen og h er partiklens højde.
Hvis du nu antager, at pendul-loddet "hænger stille" i sin yderposition 5 cm over jorden (v=0). Da får du, at den kinetiske energi er lig nul (idet v=0). E_pot er derimod lig m g h. I den position hvor pendul-loddet hænger lodret er E_pot ligeledes lig m g h, men denne gang med en lavere h (måske h=0?). Hvis du nu regner ændringerne i E_kin og E_pot og udnytter ovenstående ligning kan du isolere v i ligningen, og derved finde pendul-loddets maksimale hastighed.
Håber det kan bruges ;-)
Uden at kende opgavens nærmere ordlyd vil jeg gætte på, at du skal finde denne hastighed ud fra din viden om energibevarelse, som (hvis jeg må repetere) siger at:
delta E_mek = delta E_kin + delta E_pot = 0
altså at ændringen i den mekaniske energi er lig nul. Ydermere er den potentielle energi, E_pot, givet ved:
E_pot = m g h
hvor m er massen, g er tyngdeaccelerationen og h er partiklens højde.
Hvis du nu antager, at pendul-loddet "hænger stille" i sin yderposition 5 cm over jorden (v=0). Da får du, at den kinetiske energi er lig nul (idet v=0). E_pot er derimod lig m g h. I den position hvor pendul-loddet hænger lodret er E_pot ligeledes lig m g h, men denne gang med en lavere h (måske h=0?). Hvis du nu regner ændringerne i E_kin og E_pot og udnytter ovenstående ligning kan du isolere v i ligningen, og derved finde pendul-loddets maksimale hastighed.
Håber det kan bruges ;-)
Skriv et svar til: Simpelt spørgsmål om kinetisk energi
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
