Matematik

håber en kan hjælpe

06. november 2007 af kim19 (Slettet)
Jeg har et problem med at løse denne her:

1/x +2x =3

håber en kan hjælpe.
Tak

Brugbart svar (0)

Svar #1
06. november 2007 af peter lind

Gang på begge sider med x

Brugbart svar (0)

Svar #2
06. november 2007 af kaspx (Slettet)

Hvis du ganger alle led med x får du:

2x^2 - 3x + 1

Den løser du som en almindelig andengradsligning.

Brugbart svar (0)

Svar #3
06. november 2007 af Unknownz (Slettet)

Hvis du kan solve på din lommeregner så brug det, hvis du alså må løse den med hjælpemidler..

Solve(1/x+2*x=3,x)

Svar #4
06. november 2007 af kim19 (Slettet)

Jeg er desværre ikke helt med at jeg får 2x^2 - 3x + 1
hvis jeg ganger alle led med x


de -3x er jeg med på, men hvor får jeg 1 fra og 2x^2
sorry hvis jeg lyder lidt dum, forstår det bare ikke helt.

håber du kunne skærer det lidt ud i pap
Tak

Svar #5
06. november 2007 af kim19 (Slettet)

fandt ud a dte, fik svaret til x= -1 v x=-1/2 er det rigtigt?

det bliver -1/2 ik ? er lidt i tvivl om det

Brugbart svar (0)

Svar #6
06. november 2007 af DennisDeH (Slettet)

For at eliminere 1/x, skal du multiplicere med x på begge sider af lighedstegnet, så der kommer til at stå:
x*((1/x)+2x)=x*3

Dette kan igen simplificeres til:
((x)/x)+2x*x=3x

Herefter kan brøken elimineres da x/x giver 1. Således vil der komme til at stå:
1+2x^2=3x

Så kan du se du har en andengradsligning, du bare kan løse med løsningensformlen ;)

Brugbart svar (0)

Svar #7
06. november 2007 af DennisDeH (Slettet)

Den skulle gerne give x_1=1 og x_2=½

Svar #8
06. november 2007 af kim19 (Slettet)

du mener -1 og 1/2 ik ?

Brugbart svar (0)

Svar #9
06. november 2007 af kaspx (Slettet)

Nej, det er rigtig nok: 1 og 1/2

Svar #10
06. november 2007 af kim19 (Slettet)

hvorfor bliver det positivt.
d er jo = 1

X=-3+1/4 = giver -1/2

forstår ik hvorfor er det så giver positivt

Brugbart svar (0)

Svar #11
06. november 2007 af dnadan (Slettet)

husk på, at x findes ved:
x= (-b(+ eller -)sqrt(d))/2a, heraf:
-(-3)(+ eller -)1/4

Svar #12
06. november 2007 af kim19 (Slettet)

det jo os rigtig Tak, har faktisk et problem mere, hvis du har tid til at hjælpe ?

Brugbart svar (0)

Svar #13
06. november 2007 af dnadan (Slettet)

skriv dit problem, så er der sikkert nogle, der vil/kan hjælpe:)

Svar #14
06. november 2007 af kim19 (Slettet)

12/x^2-16/(x-2) = 0

Hvordan går jeg igang med den?

På forhånd tak

Brugbart svar (0)

Svar #15
06. november 2007 af dnadan (Slettet)

først finder du grundmængden, hvilke værdier af x er ulovlige?
herefter kan du sige:
12/x^2-16/(x-2) = 0
<=>
12/x^2=16/(x-2)
Hvorefter du så kan gange over kors og reducere videre ned til en andengradsligning i dens reducerede form.

Svar #16
06. november 2007 af kim19 (Slettet)

altså jeg har 12/x^2=16/x-2

kan jeg så gange over kors der ?

og grundmængden, hvilke x værdier er ulovlige hva mener du med det ?

undskyld er lidt dum til mat.

Brugbart svar (0)

Svar #17
06. november 2007 af dnadan (Slettet)

12/x^2=16/(x-2)

Må man fx dividere med 0? Hvis ikke, så find de værdier af x, hvor nævneren bliver 0, disse er ikke med i din grundmængde.

ja, du kan gange over kors:)

Svar #18
06. november 2007 af kim19 (Slettet)

x må ikke være 0 eller 2

når jeg så ganger over kors får jeg.

16x^2+12x-24 = 0 og så løser jeg bare den andengradsligning er dette korrekt ?

Brugbart svar (0)

Svar #19
06. november 2007 af dnadan (Slettet)

12/x^2=16/(x-2)
<=>
12*(x-2)=16x^2
<=>
12x-24=16x^2
<=>
0=16x^2-12x+24

Svar #20
06. november 2007 af kim19 (Slettet)

oka altså
16x^2-12x+24 = 0

og så regner jeg bare på den som en andengradsligning mange tak for hjælpen. :)



Skriv et svar til: håber en kan hjælpe

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.