Kemi

Svovlsyre som katalysator ved syntese af acetylsalicylsyre

18. november 2007 af Marie+Louise (Slettet)
Vi har fremstillet acetylsalicylsyre ved en "kondensationsreaktion" mellem salicylsyre og eddikesyreanhydrid.
Som katalysator har vi brugt 18 M svovlsyre.
Reaktionsskemaet bliver så

salicylsyre + eddikesyreanhydrid -> acetylsalisylsyre + eddikesyre

Hvorfor lige præcist konc. svovlsyre?
Hvorfor kunne der ikke bruges eks. saltsyre?

Hvad er grunden til, at eddisyreanhydridet reagerer med OH-gruppen i salicylsyre, og ikke -COOH-gruppen i stoffet?

Salicylsyre kan ses her: http://en.wikipedia.org/wiki/Salicylic_acid
Acetylsalicysyre er her: http://en.wikipedia.org/wiki/Aspirin

Svar #1
18. november 2007 af Marie+Louise (Slettet)

Hvilken c har konc. svovlsyre egentlig, er det 18 eller 18.5 M?

Brugbart svar (0)

Svar #2
19. november 2007 af Larsendrengen (Slettet)

Om konc. svovlsyre er 18 eller 18,5 M er sådan set underordnet.

Dets funktion er at protonere eddikesyreanhydrid så det bliver endnu mere elektrophilt. Det bliver protoneret på det O i C=O og giver C=OH(+).

Så bliver reaktionen mellem phenol-OH i salicylsyre og eddikesyreanhydrid mere effektiv.

Saltsyre kan ikke bruges pga det store vandindhold. Så skulle man istedet anvende HCl-gas, og det vil også virke.

Hvis eddikesyreanhydridet reagerede med Ar-COOH (hvad det også gør), giver det et blandet anhydrid, som vil kunne reagerer med et andet salicylsyremolekyle og give produkt.

Brugbart svar (0)

Svar #3
19. november 2007 af MuhammedAbdul (Slettet)

Slettet

Brugbart svar (0)

Svar #4
19. november 2007 af Larsendrengen (Slettet)

#3 Hvad er lige meningen med dit indlæg ?

Svar #5
19. november 2007 af Marie+Louise (Slettet)

Tak, det hjalp, har dog stadigvæk en del spørgsmål:

Som nævnt har vi fremstillet acetylsalicylsyre. Vi har tilsat et overskud af eddikesyreanhydridet. Vores udbytte er blevet 14,6% større end det teoretiske udbytte (dvs. 14,6% større end n(salicylsyre)).
Er det meget usandsynligt at to eddisyreanhydrider har reageret med hhv. syregruppen og hydroxy-gruppen i salicylsyren?


Fremgangsmåden var: salicylsyre + eddikeanhydrid + svovlsyre blandes sammen og opvarmes i vandbad.
Afkøles, krystaller fælder ud.
Sugefiltrering.
Opløses i ethanol, opvarmes, vand hældes i, afkøles.
Sugefiltrering, tørres.
I hvilket trin bliver det overskydende eddikesyreanhydrid siet fra? Er det noget med polaritet og opløselighed i ethanol? Umiddelbart vil jeg mene at alle stoffer er polære nok at til kunne opløses i CH3OH.
Vi lavede også en TLC, og der var stoffet ret rent - testede i forhold til ren salicylsyre, ren acetylsalicylsyre og det urensede produkt (opsamlet efter den første sugefiltrering).

Mht. reaktionsmekanisme, bliver den elektrofile C=OH+ så tiltrukket af det elektrontætte område ved OH og COOH? Er COOH ikke mere elektrontæt, eller hvad sker der med resonanstrukturen i gruppen?

Brugbart svar (0)

Svar #6
20. november 2007 af Larsendrengen (Slettet)

AT forklare andres resultater/afvigelser kan være svært når man ikke selv har stået og set med.

Men forklaringen på dit for høje udbytte kan være at stoffet ikke er tilstrækkeligt tørret (lugter det af eddikesyre ?)

MeOH er udmærket til at opløse begge stoffer.


Skriv et svar til: Svovlsyre som katalysator ved syntese af acetylsalicylsyre

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.