Kemi

Endnu engang mængdeberegning!

09. december 2007 af 887 (Slettet)
Sidder denne gang med denne opgave, som jeg i øvrigt har regnet på, men ved så ikke hvad næste skridt er, håber derfor på lidt hjælp! Selve opgaven fremgår lidt af det jeg har skrevet, men er der spørgsmål, er i velkomne til at skrive:

http://peecee.dk/?id=83688

Brugbart svar (0)

Svar #1
09. december 2007 af apandersen (Slettet)

jamen så ser du jo at der er overskud af H2 i forhold til Cl2. Du betragter derfor den mindste mængde, dvs. stofmængden af Cl2, som den ækvivalente mængde og regner videre med den.

Svar #2
09. december 2007 af 887 (Slettet)

hmm er lidt confuse skriver lige hele opgaven:
___________________________________________________________
Opgaven:

hydrogenchlorid kan fremstilles ved reaktion:

H2+Cl2 --> 2HCI

Hvor meget HCi kan der dannes, hvis en blanding af 10g H2 og 10g Cl2 bringes til at reagere?

Jeg ved ikke om det er rigtigt, men har først fundet stofmængden n af H2 og Cl2:
________________________________________________________________
n(H2)= 4,96mol

n(Cl)= 0,145mol

Hvad gør jeg så?

Brugbart svar (0)

Svar #3
09. december 2007 af apandersen (Slettet)

Først og fremmest er der noget galt med din notation. Det hedder ikke HCI, men HCl. Og det hedder ikke HCi, men HCl. Der er fundamental forskel på de to stoffer. Det ene eksisterer faktisk oven i købet ikke. Og ned i din stofmængdeberegning håber jeg da meget du har beregnet n(Cl2) og ikke n(Cl), for her er også stor forskel. Vær opmærksom på at få notationen i kemi rigtigt. Det er den der gør at andre kan forstå det du siger.

Ja, så kan du jo se at den begrænsede stofmængde er den for Cl2, dvs. n(Cl2)=0,145 mol. Og udfra reaktionsskemaet kan du jo så se at for hver gang der bruges 1 mol Cl2, dannes der 2 mol HCl. Så stofmængden af det dannede HCl må derfor være dobbelt så stor som det forbrugte Cl2. Dette bør så evt. omregnes til masse.

Svar #4
09. december 2007 af 887 (Slettet)

Ok jeg prøver lige, men bliver desværre nød til at skrive igen, hvis det går galt! :)

Svar #5
09. december 2007 af 887 (Slettet)

hmm der kan altså dannes:

n(Cl2)= 0,145

n(H2)= 4,96

(4,96+0,145)*2=10,21g?

Brugbart svar (0)

Svar #6
09. december 2007 af apandersen (Slettet)

Nej, det er Cl2, der er den begrænsede faktor. Det betyder at når de 0,145 mol Cl2 er brugt, forbruges der ikke mere H2, fordi alt Cl2 er opbrugt. Derfor:

n(HCl) = 2 * n(Cl2)

Og det er Cl2 fordi det er den begrænsede faktor.

Svar #7
09. december 2007 af 887 (Slettet)

(0,145*2)=0,29

m(2HCl)=0,29*M(26,458)=m(HCl)=10,57?

Brugbart svar (0)

Svar #8
09. december 2007 af apandersen (Slettet)

Nu begynder det at ligne noget. Men der er stadig noget galt med din orden. Den måde du skriver tingene op på giver simpelthen ikke nogen mening. Så nu skriver jeg lige det du skriver på den korrekte måde:

n(HCl) = n(Cl2)*2 = 0,145 mol * 2 = 0,290 mol

- Her lavede du 3 ordensfejl. Den første var at du ikke skrev formlen først. Man kan ikke forstå noget hvis man bare skriver nogle tal op. Derfor husk altid 2F-reglen: "Formel først".
- Den anden ting var at du glemte enheder. Der skal altid enheder på.
- Den tredje ting handler om afrunding. Hvis 0,145 er med 3 betydende cifre, så skal 0,290 selvfølgelig også være med 3 betydende cifre. Ellers smider du jo vigtig præcision væk.

m(HCl) = n(HCl)*M(HCl) = 0,290 mol * 37 g/mol = 10,4 g

- Her har du også problemer. Før det første beregner du ikke massen af 2 HCl. Du har jo fundet stofmængden af 1 HCl. Bliv ikke forvirret af at der står et 2-tal i reaktionsskemaet. Det siger jo bare at for hver gang der forsvinder 1 Cl2 dannes 2 HCl. Du har stadig beregnet stofmængden af 1 HCl.
- Igen glemmer du nogle enheder.
- Og husk 2F-reglen igen.
- Og du skriver ikke værdier ind i parentesen af en størrelse. Det giver overhovedet ikke mening.
- Lige pludselig siger du at m(2HCl) er lig med m(HCl). Det giver da ikke mening. Det er simpelthen matematisk forkert.
- Hvor får du værdien 26,458 fra. Molarmassen af HCl er da 36 g/mol.

Jeg håber disse ting kan give inspiration til at opbygge en bedre orden når du skriver.

Svar #9
09. december 2007 af 887 (Slettet)

der kan alstå dannes 10,4g

når 10g H2 reagere med 10g Cl2?

Nu har helt seriøst tabt sutten!

Brugbart svar (0)

Svar #10
09. december 2007 af apandersen (Slettet)

Det er fuldstændig rigtigt. Jeg tror det du undrer dig over er at der kan dannes en større masse end der forbruges, hvilket strider imod din intuition.

Men det er altså din intuition der er galt med her. Fordi massen afhænger nemlig ikke kun af hvor meget der er af stoffet, men også hvilket stof det er. Omvendt afhænger stofmængden kun af hvor meget der er, og ikke af stoffet. Det er derfor vi bruger stofmængder end masser. Masser bruger vi, fordi vi kender den størrelse mere fra dagligdagslivet. Men det er meget mere praktisk at regne med stofmængder.

Jeg kan endda nævne at der vil være 9,71 g H2 tilbage når reaktionen er færdig, fordi der var overskud af H2.

Men bemærk at 10 g H2 jo faktisk er mange flere molekyler end 10 g. Cl2, fordi Cl2 vejer 35 gange mere end H2.

Svar #11
09. december 2007 af 887 (Slettet)

Fedt så har jeg faktisk lavet rigtigt! :D Ej hvor niice!

Du skal have TUSIND tak for hjælpen og de gode råd, som jeg helt klart skal drage nytte af! Seriøst TUSIND tak!

:)

Brugbart svar (0)

Svar #12
09. december 2007 af apandersen (Slettet)

Det var så lidt :-)

Skriv et svar til: Endnu engang mængdeberegning!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.