Matematik

vektorer i plan

19. januar 2008 af Nineb (Slettet)
jeg kan nemt løse den her opgave hvis jeg har nogle punkter, men jeg har kun to ligninger

k: x^2-6x+y^2+4y+z^2-10z+22=0
a: x+2y-2z=5

men mangler nogle punkter, for så kan jeg bare bruge distanceformlen eller formlen for en kugle

Svar #1
19. januar 2008 af Nineb (Slettet)

og man skal self undersøge om a er tangentplan til k

Brugbart svar (0)

Svar #2
19. januar 2008 af dnadan (Slettet)

lav
x^2-6x+y^2+4y+z^2-10z+22=0
om til formen:
(x-a)^2+(y-b)^2+(z-c)^2=r^2

hvoraf du nu kender radius og centrum.
Find herefter afstanden mellem centrum og plan, hvis denne afstand er lig radius for kuglen, så er der tale om en tangentplan.

Svar #3
19. januar 2008 af Nineb (Slettet)

så der er egenlig tale om kuglens formel?

men kan ik rigtig få det til at hænge sammen, ved ik rigtig hvordan jeg skal indsætte tallene i formen (x-a)^2+(y-b)^2+(z-c)^2=r^2

Brugbart svar (0)

Svar #4
19. januar 2008 af dnadan (Slettet)

#3
Du skal ikke indsætte, men du skal lave den op til den form. Dette gøres ligesom dengang du nok lærte om cirklen, dvs. ved brug af 1. og 2. kvadratsætning.

Brugbart svar (0)

Svar #5
19. januar 2008 af ninebski (Slettet)

okay, forstår bedre nu..tak

Brugbart svar (0)

Svar #6
19. januar 2008 af ninebski (Slettet)

ser det her ik rigtigt nok ud:
x^2-6x+y^2+4y+z^2-10z+22=0 <-> (x-4)^2-16+(y+2)^2-4+(z-1)^2-1=0 <-> (x-4)^2-16+(y+2)^2-4+(z-1)^2-1=16+4+10+22

men er usikker på hvad jeg skal gøre ved 10z+22!

Brugbart svar (0)

Svar #7
19. januar 2008 af dnadan (Slettet)

#6 nej
x^2-6x+y^2+4y+z^2-10z+22=0
<=>
x^2-6x+y^2+4y+z^2-10z=-22
<=>
(x-3)^2-9+(y+2)^2-4+(z-5)^2-25=-22
<=>
(x-3)^2+(y+2)^2+(z-5)^2=-22+9+4+25=16=4^2

For at lave omskrivningen skal du især kigge på det dobbeltprodukt.

Svar #8
21. januar 2008 af Nineb (Slettet)

nu har jeg så Centrum C=3,-2,5 og radius r=kvadratroden af 60

så bruger jeg distanceformlen, men der er så mange tal og bogstaver så jeg ikke ved hvornår jeg skal bruge 3,-2,5 i den.

En der kan færdiggøre opg?


Skriv et svar til: vektorer i plan

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.