Matematik

prøver igen? lidt hjælp :O)

06. februar 2008 af Skat1 (Slettet)
En tabel over en produktion i tons og de tilhørende indekstal er følgende:
Er der nogen som vil forklare mig hvordan jeg regner de 2 indeks tal ud og de 3 produktioner?
Vil jeg blive glad for ;)


År:
1998
1999
2000
2001
2002
2003

Indekstal:
-
112
121
135
150
-

Produktion:
723
826
-
-
-
1195


Brugbart svar (0)

Svar #1
06. februar 2008 af tal-pædagog (Slettet)

Nøglen er 1999 hvor du både har indekstal og produktionstal. Indekstal er nemlig en slags procenttal, så produktionen på 826 i 1999 svarer altså til 112 % (set ift. produktionen i basisåret). Derfor vil jeg foreslå at udregne 1 %:

1 % af basisårets produktion = 826/112

Det giver 7,375. Nu kan du gange de andre indekstal med dette tal for at få produktionstallene. Omvendt kan du dividere produktionstallen med dette tal for at få indekstallene.

Svar #2
06. februar 2008 af Skat1 (Slettet)

super mange tak :)
det vil sige produktion: 892,375 - 996, 1106,25
Indekstal: 98 - 162 :o)

har lige et spørgsmål til:
Fra 2003 til 2004 steg indeksettallet med 10%. Find indekstallet for 2004.
hvordan gør jeg det? :)

Brugbart svar (0)

Svar #3
07. februar 2008 af tal-pædagog (Slettet)

Ved først at fremskrive produktionen for 2003 med 10%, hvilket man gør ved at gange med fremskrivningsfaktoren for 10%: F=(1+10%)=1,10. Derved har du udregnet produktionen i 2004 og kan nu regne indekstallet som de andre.

Svar #4
07. februar 2008 af Skat1 (Slettet)

det forstår jeg ikke:S

Svar #5
07. februar 2008 af Skat1 (Slettet)

har lige et spørgsmål:
Fra 2003 til 2004 steg indeksettallet med 10%. Find indekstallet for 2004.
hvordan gør jeg det? :)


År:
1998
1999
2000
2001
2002
2003

Indekstal:
98
112
121
135
150
162

Produktion:
723
826
892
996
1106
1195



Brugbart svar (0)

Svar #6
09. februar 2008 af tal-pædagog (Slettet)

Indekstallet for 2003 er 162. Gang dette med 1,1. Facit er 178,2.

Skriv et svar til: prøver igen? lidt hjælp :O)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.