Fysik
Krafter, friktion, vinkelhastighed
13. februar 2008 af
Hulubolu (Slettet)
En massiv kugle med radius, r , og masse, M, ligger i hvile på et bord. Et projektil med massen, m , og farten, v, gennemborer kuglen i midten i vandret retning. Efter projektilet har forladt kuglen har det mistet halvdelen af sin fart. Kuglen efterlades intakt af gennemboringen, dvs. den kan stadig regnes for at være massiv.
a) Bestem kuglens hastighed, V, lige efter at projektilet har forladt den.
Der er friktion mellem bordet og kuglen;
friktionskoefficienterne er Uk (kinestiske friktionskoefficient) og Us (statisk friktionskoefficient)
b) Vis, at kuglens vinkelhastighed er givet ved
w(t)=((5*Uk*g)/(2*r))*t
c) Beregn hvor lang tid går der før kuglen begynder at rulle uden at glide.
Nogen der kan hjælpe med disse opgaver?
a) Bestem kuglens hastighed, V, lige efter at projektilet har forladt den.
Der er friktion mellem bordet og kuglen;
friktionskoefficienterne er Uk (kinestiske friktionskoefficient) og Us (statisk friktionskoefficient)
b) Vis, at kuglens vinkelhastighed er givet ved
w(t)=((5*Uk*g)/(2*r))*t
c) Beregn hvor lang tid går der før kuglen begynder at rulle uden at glide.
Nogen der kan hjælpe med disse opgaver?
Svar #1
14. februar 2008 af Lurch (Slettet)
á) tænk impulsbevarelse
b) Newtons 2. lov, F=m*a, og newtons lov for rotation T = r x F = I dw/dt
c) ved ren rulning skal det gælde at x = r*v
dette betyder at kuglen tilbagelægger distancen x på underlaget, når den har rullet vinklen ø (kuglens radius er r) Overvej hvorfor dette skal gælde
b) Newtons 2. lov, F=m*a, og newtons lov for rotation T = r x F = I dw/dt
c) ved ren rulning skal det gælde at x = r*v
dette betyder at kuglen tilbagelægger distancen x på underlaget, når den har rullet vinklen ø (kuglens radius er r) Overvej hvorfor dette skal gælde
Skriv et svar til: Krafter, friktion, vinkelhastighed
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
