Kemi

Find pH i blandinger af to opløsninger

19. februar 2008 af Alima (Slettet)
Goddag,

jeg sidder med nogle kemiopgaver, hvor den ene har voldt lidt problemer.
Jeg skal finde pH i blandinger af to opløsninger:
jeg har 1 L 0,01 M HCl og 500 mL 0,01 M NH_3.

Jeg vil mene, at reaktionen ser ud som følgende:
HCl + NH_3 --> NH_4 + Cl

jeg har tænkt på pufferligningen, men er ikke sikker på om denne kan bruges?

Er der nogen, der kan hjælpe?

//
Alima

Brugbart svar (1)

Svar #1
19. februar 2008 af mathon

..der er OVERSKUD af den stærke syre, HCl, og dermed af H3O^(+)-ioner, så al NH3'en HAR reageret, hvorfor der ikke kan blive tale om en puffer...

Svar #2
19. februar 2008 af Alima (Slettet)

Så jeg ender altså med 500 mL 0,01 M HCl og kan finde pH ved at tage -log til koncentrationen af H(+) ioner, som er 0,01 M ?

Brugbart svar (1)

Svar #3
19. februar 2008 af mathon

HCl + NH3 --> NH4Cl, hvoraf kan læses

1 mol HCl ækvivalerer 1 mol NH3, dvs. i mængdeforholdet 1:1

n(HCl) = 0,01 mol

n(NH3) = (0,5 L)*(0,01 mol/L) = 0,005 mol


0,005 mol NH3 ækvivalerer 0,005 mol HCl

n(HCl)_overskud = (0,01-0,005)mol = 0,005 mol

da HCl er helt ioniseret
HCl + H2O --> H3O^(+) + Cl^(-)

har 0,005 mol overskydende HCl frigivet 0,005 mol H3O^(+) i fællesvolumenet 1,5 L

[H3O^(+)] = ( 0,005 mol)/(1,5 L) = 0,003333 mol/L = 0,003333 M, hvoraf

pH = -log([H3O^(+)]) = -log(0,003333) = 2,48

Svar #4
19. februar 2008 af Alima (Slettet)

Mange tak for hjælpen, jeg har dog lige et sidste spørgsmål.

du skriver , "da HCl er helt ioniseret
HCl + H2O --> H3O^(+) + Cl^(-)

har 0,005 mol overskydende HCl frigivet 0,005 mol H3O^(+) i fællesvolumenet 1,5 L"

Hvor kommer H2O i reaktionen oven for fra?

Brugbart svar (1)

Svar #5
19. februar 2008 af mathon

HCl er hydron-donor og H2O er hydron-acceptor
forkortet
kan det skrives (hvis det letter tankegangen)

HCl --> H^(+) + Cl^(-)

Svar #6
19. februar 2008 af Alima (Slettet)

jeg er med på HCl --> H^(+) + Cl^(-),

men jeg kan ikke lige så hvor O kommer fra, når der kun er HCl og NH_3 i blandingen?

Brugbart svar (1)

Svar #7
19. februar 2008 af mathon

...men opløsningsmidlet er i begge opløsninger vand,

så det, der sker er, at en hydron "hopper" over på et H2O-molekyle, hvorved oxoniumionen H3O^(+) dannes.

Skriv et svar til: Find pH i blandinger af to opløsninger

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.