Matematik

analyse

29. februar 2008 af stræber-pigen (Slettet)
http://peecee.dk/upload/view/101011
Nogen der vil hjælpe?

Brugbart svar (0)

Svar #1
04. marts 2008 af tal-pædagog (Slettet)

Hej stræbertøs

I spørgsmål a) af 399 skal du se på de partielt afledte af f:

f_x(x,y) = 2x*ln(1-x²-y²)+x²*(-2x)/(1-x²-y²)
og
f_y(x,y) = x²*(-2y)/(1-x²-y²)

Hvis x=0 ses det, at begge de partielt afledte er nul (nulreglen) - altså er der tale om kritiske punkter for f. Hvis derimod x?0 kunne man se på f_x omskrevet til:

f_x(x,y) = 2x*[ln(1-x²-y²)-x²/(1-x²-y²)]

Hvor altså faktoren [ln(1-x²-y²)-x²/(1-x²-y²)] er nødt til at give nul, hvis produktet skal give nul (nulreglen igen). Men da 1-x²-y²<1 fordi x?0 er ln(1-x²-y²) nødvendigvis negativ. Ligeledes er -x²/(1-x²-y²) negativ fordi 0<1-x²-y² da vi er i den åbne kugle. Derfor er hele faktoren [ln(1-x²-y²)-x²/(1-x²-y²)] strengt negativ og dermed ikke nul.

Konklusion
x=0 => f_x=f_y=0
x?0 => f_x?0
Altså kan de kritiske punkter kun være der hvor x=0.

Brugbart svar (0)

Svar #2
04. marts 2008 af tal-pædagog (Slettet)

Punkt b)

Hvis man ser på forskriften

f(x,y) = x²*ln(1-x²-y²)

hvor 1-x²-y²=<1 så er ln(1-x²-y²)=<0 og dermed f(x)=<0. Og da f(0,y)=0 antager f altså den største værdi, den kan, i alle de kritiske punkter. Der er altså tale om maksima.

Brugbart svar (0)

Svar #3
04. marts 2008 af tal-pædagog (Slettet)

Punkt c)

Hvis 0<r<1 og man ser på f(B_r(0)) så ved vi altså, at størsteværdien stadig er f=0 nemlig for x=0.

Og ln(1-x²-y²) har mindsteværdien ln(1-r), nemlig når vi når til periferien af den lukkede kugle, dvs. der hvor x²+y²=r.

På den kugleperiferi, hvor ln(1-x²-y²) har sin mindsteværdi, har x² to steder størsteværdi, nemlig for y=0 så x²+y²=x²=r. Derfor er f's mindsteværdi r*ln(1-r).

Jeg påstår nu, at f(B_r(0))=[r*ln(1-r),0]. Bevis: Lad a være et tal i intervallet [r*ln(1-r),0]. Jeg vil nu vise, at der eksisterer (x,y) i f(B_r(0)), så f(x,y)=a. Dette gør jeg ved at se på (x,y) i kuglens periferi, således at ln(1-x²-y²)=ln(1-r). Alle f's værdier på periferien kan altså skrives på formen f(x²)=x²*ln(1-r) hvor 0=<x²=<r. Da dette er en kontiuneret funktion fra R til R defineret på et lukket interval [0,r] hvor f(r)=<a=<f(0), giver en af de der sætninger (mellemværdisætningen hedder den vist) at f antager værdien a i et eller andet punkt i intervallet.

Brugbart svar (0)

Svar #4
04. marts 2008 af tal-pædagog (Slettet)

Punkt d)

Ud fra ovenstående ses, idet ln(1-r)->-00 når r->1, at f(B1(0))=lim {r->1}[f(B_r(0))] = lim {r->1}[r*ln(1-r),0] = ]-00,0]

Brugbart svar (0)

Svar #5
04. marts 2008 af tal-pædagog (Slettet)

Angående opg. 369 formoder jeg du har helt ret... Har ikke regnet efter :)

Svar #6
04. marts 2008 af stræber-pigen (Slettet)

Mange tak, det var sødt af dig ;)

Skriv et svar til: analyse

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.