Fysik

Elektricitet

10. marts 2008 af do-zap (Slettet)
en transistor har resistansen 5,1*10^-4 ohm

når et lyn slår går igennem den måles strømstyrken til 25 kA lynnedslaget vare 15 ms

b) hvor mange elektroner passerer et tværsnit af resistoren under lynnedslaget



resistoren har massen 0,72 kg og består af et metal med den specifikke varmekapacitet 415 J/(kg*K)

c)
beregn temperaturstigningen i resistoren, når der løber en strøm på 25 kA gennem den i 15 ms
gør herunder rede for de relevante antagelser.

jeg har store problemer med at regne de to opg. så hvis nogen kunne hjælpe ville det være super!!

Brugbart svar (1)

Svar #1
10. marts 2008 af mathon

b)
ladning = strømstyrke * tid
og
en elektron har ladningen e

c)
E_el = R*I^2*t = m*c*delta_T, hvoraf

delta_T = (R*I^2*t)/(m*c)


Svar #2
10. marts 2008 af do-zap (Slettet)

mange tak!!! i (b) skal jeg så omregne tiden til sek eller er ms ok?

Brugbart svar (1)

Svar #3
11. marts 2008 af mathon

t = 15*10^(-3)s

Brugbart svar (1)

Svar #4
11. marts 2008 af mathon

q = I*t
q = (25*10^3 A)*(15*10^(-3) s) = 25*15*1 As = 375 C

e = 1,60218*10^(-19) C/stk
antal elektroner N

N = (375 C)/(1,60218*10^(-19) C/stk) = 2,34056*10^21 stk

Brugbart svar (0)

Svar #5
10. november 2011 af julespanjul (Slettet)

Hvilke relevante antagelse skal jeg gøre mig i opg C? på forhånd tak!


Brugbart svar (0)

Svar #6
10. november 2011 af mathon

            ...at der ikke afgives energi til omgivelserne


Brugbart svar (0)

Svar #7
10. november 2011 af mathon

                             
                                           Eel = R·I2·t = m·c·ΔT

                                           Eel = (5,1·10-4 Ω)·(25·103 A)2·(15·10-3 s) = (0,72 kg)·(415 J·kg-1·K-1)·ΔT

                                           4781,25 J = (298,8 J·K-1) · ΔT

                                           ΔT = (4781,25 J) / (298,8 J·K-1)  =  16 K

 


Skriv et svar til: Elektricitet

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.