Fysik
Kraft og ligevægt - til imorgen!!!
01. april 2008 af
stikir (Slettet)
Hejsa...
Sidder med store problemer i opg b.
http://billedeupload.dk/showpic-1256.jpg
Kan ikke forstå hvordan man "viser" hvor den kritiske højde for F befinder sig på stolpen.
Det har vel noget med N2 for rotation at gøre!
Nogen der kan hjælpe???
Sidder med store problemer i opg b.
http://billedeupload.dk/showpic-1256.jpg
Kan ikke forstå hvordan man "viser" hvor den kritiske højde for F befinder sig på stolpen.
Det har vel noget med N2 for rotation at gøre!
Nogen der kan hjælpe???
Svar #1
04. april 2008 af cool_operator (Slettet)
Jeg ved ikke om svaret falder for sent, men i princippet skal du finde de relevante krafter, der virker og dernæst
opstille bevægelsesligningerne for translation (kraft=masse*acc.) samt rotation om stangens toppunkt (inertimoment*vinkelacc.=det samlede kraftmoment). Derefter skal du betragte ligningerne i overgangen mellemstatisk tilstand og bevægelse (sæt acc. og vinkelacc.=0). Så får du to ligninger med kraften F og snorekraften S som ubekendte og kan dermed eliminere snorekraften.
Ang. spgm. b:Her skal du se på "rotationsligningen" for konstant F og varierende afstand fra stangens top (omdrejningspunktet) af F´s angrebspunkt. F og gnidningskraften er de eneste krafter, der bidrager til det samlede kraftmoment. De to krafters momenter er modsat rettet (F vil fremme rotation om toppunktet mod uret, mens gnidningskraften vil hæmme samme rotation). Hvis du sætter F´s bidrag til det samlede moment mindre end eller lig med gnidningskraftens bidrag, får du et udtryk for den kritiske højde.
Med venlig hilsen
opstille bevægelsesligningerne for translation (kraft=masse*acc.) samt rotation om stangens toppunkt (inertimoment*vinkelacc.=det samlede kraftmoment). Derefter skal du betragte ligningerne i overgangen mellemstatisk tilstand og bevægelse (sæt acc. og vinkelacc.=0). Så får du to ligninger med kraften F og snorekraften S som ubekendte og kan dermed eliminere snorekraften.
Ang. spgm. b:Her skal du se på "rotationsligningen" for konstant F og varierende afstand fra stangens top (omdrejningspunktet) af F´s angrebspunkt. F og gnidningskraften er de eneste krafter, der bidrager til det samlede kraftmoment. De to krafters momenter er modsat rettet (F vil fremme rotation om toppunktet mod uret, mens gnidningskraften vil hæmme samme rotation). Hvis du sætter F´s bidrag til det samlede moment mindre end eller lig med gnidningskraftens bidrag, får du et udtryk for den kritiske højde.
Med venlig hilsen
Skriv et svar til: Kraft og ligevægt - til imorgen!!!
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
