Matematik

Parallelforskydning med b?

05. april 2008 af mathias-s (Slettet)
Hej.

Parallelforskyd f(x)=-4x^2-3x+5 3 enheder hen af x-aksen og 5 enheder ned af y-aksen.

Hvordan ville i gøre det?

Jeg kan godt finde ud af det hvis b ikke er der, men ikke den her...

Brugbart svar (0)

Svar #1
05. april 2008 af mathon

y = -4x^2-3x+5

--> med par.forskydningsvektor [3,-5]

y-5 = -4(x+3)^2-3(x+3)+5 eller

y = -4x^2-27x-35

Svar #2
05. april 2008 af mathias-s (Slettet)

mange tak.

jeg tænkte på, hvordan kan den laves vha. formlen p(x)=f(x-v)+l

hvor v er enheder vandret hen af x-aksen

og l er enheder lodret op af y-aksen

?

Brugbart svar (0)

Svar #3
05. april 2008 af mathon

y = ax^2 + bx + c = a(x-(-b/(2a))^2 + (-d/(4a)) eller
p(x) = f(x-v)+l ,

når
d = b^2-4ac
v = (-b/(2a)
l = (-d/(4a)
f(x) = a*x^2

Brugbart svar (0)

Svar #4
05. april 2008 af mathon

f(x) = -4x^2-3x+5
er
parablen
y = -4x^2 parallelforskudt efter par.forskydningsvektor [-(3/8),-(29/4)

som altså nu yderligere forskydes
efter
par.forskydningsvektor [3,-5]

Svar #5
05. april 2008 af mathias-s (Slettet)

jeg tror ik helt jeg forstår det.

for hvis jeg putter værdierne ind i y=a(x-(-b/(2a))^2 + (-d/(4a)) er svaret bare det jeg startede med, altså =-4x^2-3x+5

Brugbart svar (0)

Svar #6
05. april 2008 af mathon

rettelse til #4:

f(x) = -4x^2-3x+5
er
parablen med toppunkt i (0,0) som med par.forskydningsvektor [-(3/8),(89/16)]forskydes over i [-(3/8),(89/16)]

dette toppunkt
forskydes nu over i [-(3/8)+3,(89/16)-5] = [(21/8),(9/16)]

I forhold til (0,0) er y = -4x^2 nu forskudt over i [(21/8),(9/16)],
hvorfor
den har ligningen

y = -4(x-(21/8))^2 + 9/16) eller

y = -4x^2+21x-27

Svar #7
05. april 2008 af mathias-s (Slettet)

Du skal have mange tak for din hjælp!

Mathias

Skriv et svar til: Parallelforskydning med b?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.