Fysik
Fysik højt niveau - standardforsøg
09. april 2008 af
Fusle (Slettet)
Hej
Er der nogen der kan hjælpe mig med en opgave i fysik fra studentereksamen maj-juni 2007 om dampstrygejern. opgave a har jeg lavet det er mest opgave b jeg er i tvivl om, på trods af at den måske er rimelig simpel.
Opgaven lyder:
Metalpladen på undersiden af et dampstrygejern opvarmes af en resistor. En termostat styrer metalpladens
temperatur ved at tænde og slukke for strømmen gennem resistoren. I dampstrygejernet
er der en vandbeholder, hvorfra der ud gennem små huller i metalpladen fordamper vand, mens
man stryger.
Når resistoren tilsluttes 230 V, afsættes der energi i resistoren med effekten
1350 W.
a) Beregn strømstyrken gennem resistoren.
Dampstrygejernet påfyldes 0,20 kg vand med temperaturen 18 °C, og strygejernet
tændes. Mens man stryger, fordamper vandet. Efter 15 minutter er alt
vandet fordampet.
b) Beregn den gennemsnitlige effekt, hvormed metalpladen i strygejernet tilfører
energi til vandet.
Er der nogen der kan hjælpe mig med en opgave i fysik fra studentereksamen maj-juni 2007 om dampstrygejern. opgave a har jeg lavet det er mest opgave b jeg er i tvivl om, på trods af at den måske er rimelig simpel.
Opgaven lyder:
Metalpladen på undersiden af et dampstrygejern opvarmes af en resistor. En termostat styrer metalpladens
temperatur ved at tænde og slukke for strømmen gennem resistoren. I dampstrygejernet
er der en vandbeholder, hvorfra der ud gennem små huller i metalpladen fordamper vand, mens
man stryger.
Når resistoren tilsluttes 230 V, afsættes der energi i resistoren med effekten
1350 W.
a) Beregn strømstyrken gennem resistoren.
Dampstrygejernet påfyldes 0,20 kg vand med temperaturen 18 °C, og strygejernet
tændes. Mens man stryger, fordamper vandet. Efter 15 minutter er alt
vandet fordampet.
b) Beregn den gennemsnitlige effekt, hvormed metalpladen i strygejernet tilfører
energi til vandet.
Svar #1
09. april 2008 af peter lind
a) effekt=strømsstyrke * spænding
b) effekt=energi/tid=(energi ved opvarmning af 0,20kg vand til 100 grader+energi til fordampning af 0,20g vand)/tid
b) effekt=energi/tid=(energi ved opvarmning af 0,20kg vand til 100 grader+energi til fordampning af 0,20g vand)/tid
Skriv et svar til: Fysik højt niveau - standardforsøg
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
