Kemi

ligevægt spørgsmål.. kan ikke finde ud af det :(

13. april 2008 af Small311 (Slettet)
Hej :-)
Nogen der kan hjælpe mig med de her spørgsmål?

Betragt den reversible reaktion: N2O4(g) <-> 2NO2(g)
I en ligevægtsblanding med temperaturen 400 K er [N2O4] = 0,00219 M og [NO2] = 0,0565 M.
a)Beregn ligevægtskonstanten.

I en anden beholder er [N2O4] = 0,00438 M og [NO2] = 0,113 M.
b) Hvilken reaktion sker, når systemet søger med ligevægt?

Brugbart svar (0)

Svar #1
13. april 2008 af Musa1989 (Slettet)

a)

Optil reaktionsbrøken. Hvis de værdier for [N2O4] og [NO2] er værdier for koncentrationen ved ligevægt (hvilket de højst sandsynligt må være), er reaktionsbrøken y = hastighedskonstanten k

b)

Her må der først og fremmest gælde, at temperaturen stadigvæk er 400K. Indsæt værdierne for [N2O4] og [NO2]i reaktionsbrøken, og se på hvilken y-værdi du får. Den y-værdi du får er enten større eller mindre end den værdu for y=k, du fik i a). Hvis den er større, går reaktionen til venstre. Hvis den er mindre, går reaktionen til højre

Svar #2
14. april 2008 af Small311 (Slettet)

okay så jeg skal gøre sådan :

a) k = [N2O4]^2/[NO2]

men jeg forstår ikke helt, for gøre vi så ikke bare det samme i b'eren? og hvor kommer temperaturen ind i billedet?

Brugbart svar (0)

Svar #3
15. april 2008 af Musa1989 (Slettet)

Reaktionsbrøken ser ud på følgende måde:

y = [NO2]^2/[N2O4]

Når reaktionen er i ligevægt, er y = k (ligevægstkonstant)
Du får i opgaven angivet en værdi for [NO2] og [N2O4] ved 400K, når der er ligevægt i systemet, dvs. når du indsætter de værdier, du har af [NO2] og [N2O4] i reaktionsbrøken, vil y være lig med k (da der er ligevægt).

I b)skal du først og fremmest regne med, at temperaturen stadigvæk er 400K, da ligevægstkonstanten er temperaturafhængig.
Her får du angivet nogle andre værdier for [NO2] og [N2O4]. Denne gang er der ikke ligevægt i systemet, da [NO2] og [N2O4] ikke har de samme værdier som i a), hvor der var ligevægt. Her indsætter du [NO2] og [N2O4] ind i reaktionsbrøken og beregner en værdi for y. Du har i a) bestemt en værdi for k ved 400K. Nu er y enten større end k, eller også er den mindre end k. Hvis den er større end k, vil y stræbe efter at få den samme værdi som k, da der altid vil stræbes efter ligevægt. For at y kan blive mindre, må faktoren [NO2]^2 i reaktionsbrøken blive mindre, mens [N2O4] må blive større. Hvis [NO2] falder, og [N2O4] stiger betyder det, at reaktionen går til venstre (kan du se ud fra reaktionsligningen), dvs. hvis y er større end k, vil reaktionen gå mod venstre. Omvendt vil reaktionen gå mod højre, hvis y er mindre end k

Svar #4
16. april 2008 af Small311 (Slettet)

Du er simpelthen en engel!! Mange tusinde tak.. Ved at reaktionen går til venstre betyder at den er exoterm ikke? :-)

Brugbart svar (0)

Svar #5
16. april 2008 af Musa1989 (Slettet)

Du kan ikke alene ud fra det her afgøre, om reaktionen er exoterm (medmindre der er angivet nogle andre detaljer i spørgsmålsformuleringen, som du ikke har skrevet)
Hvis du vil afgøre, om reaktionen er endoterm/exoterm, kan du evt beregne reaktionens enthalpitilvækst

Brugbart svar (0)

Svar #6
16. april 2008 af Musa1989 (Slettet)

Reaktionen er endoterm, da enthalpitilvæksten for reaktionen er 57,24kJ/mol

Svar #7
16. april 2008 af Small311 (Slettet)

Årh okay, endnu en gang tak :-)

Brugbart svar (0)

Svar #8
16. april 2008 af Musa1989 (Slettet)

Så lidt ;)

Skriv et svar til: ligevægt spørgsmål.. kan ikke finde ud af det :(

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.