Kemi
Ligevægt spørgsmål - aaaaargh
16. april 2008 af
Small311 (Slettet)
Er der nogen der kan være så fantastiske at hjælpe mig med de her to spørgsmål?
Der foreligger følgende ligevægt i vandig opløsning:¨
Fe^3+(aq) + SCN^-(aq) <-> [Fe(SCN)]^2+(aq)
Ligevægtsopløsningen fortyndes med vand til det dobbelte volumen, så alle koncentrationer halveres.
- Hvorledes forskydes ligevægten ved fortyndingen?
- I hvilken retning forskydes følgende ligevægt ved opvarmning:
2SO2(g) + O2(g) <-> 2SO3 ?rH^o=-198kJ/mol
På forhånd mange tak! Har virkelig brug for det her :-)
Der foreligger følgende ligevægt i vandig opløsning:¨
Fe^3+(aq) + SCN^-(aq) <-> [Fe(SCN)]^2+(aq)
Ligevægtsopløsningen fortyndes med vand til det dobbelte volumen, så alle koncentrationer halveres.
- Hvorledes forskydes ligevægten ved fortyndingen?
- I hvilken retning forskydes følgende ligevægt ved opvarmning:
2SO2(g) + O2(g) <-> 2SO3 ?rH^o=-198kJ/mol
På forhånd mange tak! Har virkelig brug for det her :-)
Svar #1
16. april 2008 af Small311 (Slettet)
Okay.. Tror alligevel jeg har fået fat i det - men nogen der gider rette?:
- Vi observede i reagensglas 1.1 en farveændring, hvor der fremkommer en mørkere rødlig farve. Det gør der fordi, at ligevægtn forskydes mod højre. Det vil sige at der dannes flere ionkomplekser og derved en kraftigere rød farve. Det kan forklares ved at kigge på ligevægtsloven:
y=[FeSCN^2+]/([Fe^3+]*[SCN^-]) = k = 890M^-1
Man kan ved hjælp af dette se, at hvis det skal give 890M^-1 så skal vi have et meget stort produkt for at vi kan få dette i forhold til at det er to reaktanter som skal ganges sammen for neden. Produktet må derfor være 890 gange større end de to reaktanter nederst, hvis ligevægtskonstanten er de 890M^-1.
Fe3+(aq) + SCN-(aq) <-> FeSCN2+(aq)
Nu kigger vi så på reaktionen som der er forløbet og af det kan vi se, at for at vi skal have så stor en mængde af komplekset må der være foregået en kraftig reaktion imod højre.
hvor en lys rød er gået imod farven mørkerød. Derfor kan jeg som godt sige, at reaktionen er forløbet imod højre.
Fe3+(aq) + SCN-(aq) <-> FeSCN2+(aq)
Det kan forklares ved hjælp af le Chateliers princip. Da vi har foretaget et indgreb på venstre side ved at tilsætte Fe(NO3)3 vil det fremkalde en forskydnings som modvirker indgrebet og derfor foregår der en reaktion imod højre for at opnå ligevægt. Derved bliver antallet af ionkomplekser størrere og derved for vi en rødligere farve.
- Ved opvarmning som i reagensglas 3.1 har jeg observeret en opvarmning, hvor at glasset blev lysere end det første glas som jeg sammenligner med. Der har foregået en reaktion imod venstre, da væsken er lysere hvilket vil sige der bliver en mindre mængde af ionkomplekset i væsken. Da vi foretager et indgreb, hvor vi øger varmen og derved for varmenergi bevæget imod højre, resulterer det i en forskydning, for at formindske effekten og derfor går reaktionen imod venstre.
- Vi observede i reagensglas 1.1 en farveændring, hvor der fremkommer en mørkere rødlig farve. Det gør der fordi, at ligevægtn forskydes mod højre. Det vil sige at der dannes flere ionkomplekser og derved en kraftigere rød farve. Det kan forklares ved at kigge på ligevægtsloven:
y=[FeSCN^2+]/([Fe^3+]*[SCN^-]) = k = 890M^-1
Man kan ved hjælp af dette se, at hvis det skal give 890M^-1 så skal vi have et meget stort produkt for at vi kan få dette i forhold til at det er to reaktanter som skal ganges sammen for neden. Produktet må derfor være 890 gange større end de to reaktanter nederst, hvis ligevægtskonstanten er de 890M^-1.
Fe3+(aq) + SCN-(aq) <-> FeSCN2+(aq)
Nu kigger vi så på reaktionen som der er forløbet og af det kan vi se, at for at vi skal have så stor en mængde af komplekset må der være foregået en kraftig reaktion imod højre.
hvor en lys rød er gået imod farven mørkerød. Derfor kan jeg som godt sige, at reaktionen er forløbet imod højre.
Fe3+(aq) + SCN-(aq) <-> FeSCN2+(aq)
Det kan forklares ved hjælp af le Chateliers princip. Da vi har foretaget et indgreb på venstre side ved at tilsætte Fe(NO3)3 vil det fremkalde en forskydnings som modvirker indgrebet og derfor foregår der en reaktion imod højre for at opnå ligevægt. Derved bliver antallet af ionkomplekser størrere og derved for vi en rødligere farve.
- Ved opvarmning som i reagensglas 3.1 har jeg observeret en opvarmning, hvor at glasset blev lysere end det første glas som jeg sammenligner med. Der har foregået en reaktion imod venstre, da væsken er lysere hvilket vil sige der bliver en mindre mængde af ionkomplekset i væsken. Da vi foretager et indgreb, hvor vi øger varmen og derved for varmenergi bevæget imod højre, resulterer det i en forskydning, for at formindske effekten og derfor går reaktionen imod venstre.
Skriv et svar til: Ligevægt spørgsmål - aaaaargh
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
