Kemi
pH for 2 syrer + vand
19. maj 2008 af
heidi_stjerne (Slettet)
Hej.
Jeg har en opgave hvor jeg får at vide at følgende to vælsker bliver blandet i en 500mL målekoblbe.
60Ml 0,21M HCl og 90 mL 0,050M HNO3, hvorefter målekolben fyldes op til mærket.
a) Beregn pH for blandingen?
Hvordan gør man det?
Jeg har en opgave hvor jeg får at vide at følgende to vælsker bliver blandet i en 500mL målekoblbe.
60Ml 0,21M HCl og 90 mL 0,050M HNO3, hvorefter målekolben fyldes op til mærket.
a) Beregn pH for blandingen?
Hvordan gør man det?
Svar #2
20. maj 2008 af mathon
begge er stærke monohydrone syrer, som er 100% hydroniseret
HCl + H2O --> H3O^(+) + Cl^(-)
HNO3 + H2O --> H3O^(+) + NO3^(-)
hvoraf
n(HCl) = n(H3O^(+))_1 = (60 mL)*(0,21 mmol/mL) = 12.6 mmol
n(HNO3) = n(H3O^(+))_2 = (90 mL)*(0,050 mmol/mL) = 4.5 mmol
n(H3O^(+))_total = (12.6+4.5) mmol = 17.1 mmol
[H3O^(+)]_blanding = (17.1 mmol)/(500 mL) = 0,0342 mmol/mL = 0,0342 mol/L = 0,0342 M
pH_blanding = -log([H3O^(+)]_blanding) = -log(0,0342) = 1,46597 = ca. 1,5
HCl + H2O --> H3O^(+) + Cl^(-)
HNO3 + H2O --> H3O^(+) + NO3^(-)
hvoraf
n(HCl) = n(H3O^(+))_1 = (60 mL)*(0,21 mmol/mL) = 12.6 mmol
n(HNO3) = n(H3O^(+))_2 = (90 mL)*(0,050 mmol/mL) = 4.5 mmol
n(H3O^(+))_total = (12.6+4.5) mmol = 17.1 mmol
[H3O^(+)]_blanding = (17.1 mmol)/(500 mL) = 0,0342 mmol/mL = 0,0342 mol/L = 0,0342 M
pH_blanding = -log([H3O^(+)]_blanding) = -log(0,0342) = 1,46597 = ca. 1,5
Svar #3
20. maj 2008 af heidi_stjerne (Slettet)
Okay super. Tak. det eneste jeg ikke lige forstår er ordet "hydroniseret", hvad vil det sige at det er 100% hydroniseret?
Skriv et svar til: pH for 2 syrer + vand
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
