Matematik

Eksponentiel udvikling

14. september 2004 af Katty (Slettet)
Hej, har lidt problemer med følgende opgave:

For en eksponentiel voksende funktion f gælder at f(4) = 3,5, og når x vokser med 5, vokser f(x) med 90%. Bestem fordoblingskonstanten.

Jeg ved altså, at b*a^4=3,5
Og fordoblingskonstanten er bestemt ved:
T2=log(2)/log(a)

Hvordan kommer jeg videre?

Katty

Brugbart svar (0)

Svar #1
14. september 2004 af Lurch (Slettet)

hvis du ved f(x) øges med 90% når x øges med 5, kan du jo stille en ny sammenhænge op

3,5*1,9 = b*a^(4+5)

Brugbart svar (0)

Svar #2
14. september 2004 af frodo (Slettet)

to ligninger med to ubekendte..

Svar #3
14. september 2004 af Katty (Slettet)

Hmmm, tror ikke jeg er helt med, skal b*a^4=3,5 divideres med 3,5*1,9 = b*a^(4+5) for at finde a, og så b ved at indsætte a i en af dem? I så fald, hvordan divideres de to ligninger?

Brugbart svar (0)

Svar #4
14. september 2004 af frodo (Slettet)

isoler b i den ene og indsæt denne værdi i den anden..

Svar #5
15. september 2004 af Katty (Slettet)

Nu spørger jeg sikkert lidt dumt, men hvordan isolerer man b i en ligning med to ubekendte?

Brugbart svar (0)

Svar #6
15. september 2004 af frodo (Slettet)

du gør bare som du normalt ville gøre, altså
b*a^4=3,5 <=>b=3,5/(a^4)

Skriv et svar til: Eksponentiel udvikling

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.