Matematik

Energi

15. september 2004 af Caroline (Slettet)
HJÆÆÆÆÆÆÆÆÆÆÆLP!

Jeg har fået opgaven:

I et køleskab placeres en færdiglavet suppe til optøning. Suppen vejer 1,25kg, og dens temperatur er fra start -18C. Den specifikke varmekapacitet for den frosne suppe er 1,9kJ/kg*g og for den smeltede suppe 2,9kJ/kg*g, og endelig bruges der 315kJ for at smele 1 kg frossen suppe ved smeltepunktet 0C.

Hvor megen energi har suppen i alt modtaget fra køleskabet, når den er blevet opvarmet til 5C?



Jeg kan slet ikke udregne dette!!! Jeg er helt lost! HJÆLP!!!

Brugbart svar (0)

Svar #1
15. september 2004 af Feel (Slettet)

dem kan enten løses ved at tænke logisk, eller ved hjælp af kalimetriligning!

Brugbart svar (0)

Svar #2
15. september 2004 af IngenKenderDagen (Slettet)

calorimetri...om man må be :P

Q=m*c*(delta)t

først er det så at se på hvor meget den modtager for at blive tøet op og derefter for at blive opvarmet til 5 grader

Svar #3
15. september 2004 af Caroline (Slettet)

1) Jeg har kigget på opgaven - både logisk og ikke-logisk! Jeg kan bare ikke finde ud af det!

2) Vil du ikke uddybe det lidt, og evt. udregne lidt. Har prøvet den formel, kan bare ikke få det til at passe!

Brugbart svar (0)

Svar #4
15. september 2004 af Lurch (Slettet)

du kender c, fra -18 -> 0(fast) grader

du ved at det kræver 315kJ at gå fra fast til flydende form pr kg

Du kender c, fra 0(flydende) til 5 grader

regn hver enkelt ud og læg den samlede energimængde sammen

Svar #5
15. september 2004 af Caroline (Slettet)

Altså det kræver 393,75kJ for suppen at komme til frysepunktet? Passer det?

Men videre forstår jeg det ikke....

Brugbart svar (0)

Svar #6
15. september 2004 af IngenKenderDagen (Slettet)

suppen skal først tøs op fra de -18 grader til 0 grader så her er
delta t = 18
suppen vejer m= 1,25 kg
og varmekapaciteten siger du er c=1,9kJ/kg*g (hvad er det der *g for noget...)

så disse sætter du ind i ligningen
Q=m*c*(delta)t og finder hvor meget energi (Q) der bruges til at tø suppen op... den næste del er præcis det samme bortset fra at delta t kun er de 5 grader fr 0 til køleskabstemperaturen og varmekapaciteten er også en anden... men de to energimægder (de to Q værdier du finder) er tilsammen den energi der er tilført suppen...

Svar #7
15. september 2004 af Caroline (Slettet)

Så det er:

1,25kg * 1,9kJ/kg*g * 18 = 42,75

42,75 +(1,25 * 2,9kJ/kg*g * 5) = 60,875

Eller hvad?

Men hvad så med "og endelig bruges der 315kJ for at smele 1 kg frossen suppe ved smeltepunktet 0C."

Brugbart svar (0)

Svar #8
15. september 2004 af Lurch (Slettet)

husk lige på enheden forspecifik varmekapacitet er,
kJ/kg*K

der er intet g blandet ind her:)

det kræver følgende energi at tø op til smeltepunkt

E=1,25kg * 1,9kJ/kg*K * 18K = 42,75kJ

Brugbart svar (0)

Svar #9
15. september 2004 af Lurch (Slettet)

det er rigtigt det du gør, du skal bare have den energi med, som det kræver at gå fra den ene tilstandsform til den anden, altså 1,25kg*315kJ/kg

Svar #10
15. september 2004 af Caroline (Slettet)

Så det hele giver altså

60,875kJ + 393,75kJ = 454,625kJ

Hvad mener du med K?

Brugbart svar (0)

Svar #11
15. september 2004 af Lurch (Slettet)

det er også det jeg får.

K står for kelvin

enheden for specifik varmekapacitet er,
kJ/kg/K

det betyder den mængde energi i kilo Joule, som skal bruges for at varme 1 kg af stoffet op med 1 kelvin.
1 kelvin er det samme som 1 grad Celcius
de to temperaturskalaer har dog forskellige reference punkter.
0 K er det absolute nulpunkt, som er -273grader Celcius
det betyder at 0 grader celcius er 273 K

Svar #12
15. september 2004 af Caroline (Slettet)

Okay! Mange mange mange mange mange tak for hjælpen (og tålmodigheden)!!!!


Skriv et svar til: Energi

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.