Fysik

Molekylers hastighed

29. maj 2008 af Tandra (Slettet)
Hvor hurtigt bevæger luftmolekyler sig ved stuetemperatur?

Brugbart svar (0)

Svar #1
29. maj 2008 af mathon

for den gennemsnitlige kinetiske energi <(1/2)*m*v^2>
gælder
<(1/2)*m*v^2> = (3/2)*k*T

hvor
m = 29 u
k er Boltzmann's konstant 1,38066*10^(-23) J/K
T er Kelvin-temperaturen

Brugbart svar (0)

Svar #2
29. maj 2008 af Da-ted (Slettet)

Molekyler bevæger sig med forskellig hastighed (de små banditter) så man plejer at bruge en form for gennemsnitsfart når man udregner. Formlen lyder
(8/pi)*R*T/M]^1/2 hvor R er gaskonstant, T er
temperatur i K og M er molarmasse. Der findes dog flere forskellige formler alt efter om du ønsker maxfart eller min fart eller hvad du ønsker. Denne her er bare middelfarten hvilket nok er den du søger:)



Brugbart svar (0)

Svar #3
29. maj 2008 af mathon

(1/2)*(29 u)*v^2 = (3/2)*k*T .......d ganger med N_A (Avogadros tal)

(1/2)*(29 (N_A u))*v^2 = (3/2)*(N_A*k)*T,
hvoraf da N_A u = 1 g = 10^(-3) kg og N_A*k = R

(1/2)*(29*10^(-3) kg)*v_m^2 = (3/2)*R*T
og

v_m^2 = (3*R*T)/(29*10^(-3) kg))

så ved 20°C:
v_m^2 = (3*(8,31451 J/K)*(273+20)K)/(29*10^(-3) kg))...da der regnes på 1 mol

v_m^2 = (3*8,31451*(273+20)/0,029)*((kg*m^2/s^2/K)*K/kg)

v_m^2 = 252015,67*m^2/s^2

v_m = (252015,67*(m/s)^2)^0,5

v_m = 252015,67^0,5*((m/s)^2)^0,5

v_m = 502 m/s


Svar #4
01. juni 2008 af Tandra (Slettet)

Mange tak mathon! Kender ikke formlen, men jeg skal også kun bruge hastigheden :)

Skriv et svar til: Molekylers hastighed

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.