Kemi

Hjælp til kemi (kalk og hårdt vand)..

21. september 2004 af kattie (Slettet)
10,0 g ren kalk, CaCO3, overhældes med fortyndet saltsyre i et bægerglas. Der dannes en farveløs opløsning uden bundfald, og der finder en gasudvikling sted.

a)opskriv reaktionsskema for den reaktion, der foregår i bægerglasset.

Opløsningen deles i to lige store portioner , som hver har voluminet 50 mL.
Den ene portion inddampes forsigtigt, således at man får krystaller af CaCl2*6H2O.

b) Beregn massen af inddampet CaCl2*6H2O.

Til den anden portion sættes 25 mL 0,20 M Na2SO4. Herved dannes der et bundfald af CaSO4(s). Temperaturen er 25 grader.

c) Beregn massen af bundfaldet.

d) Beregn den aktuelle koncentration af SO4^2- i opløsningen efter udfældningen af CaSO4(s).

Mit bud:

a) er det ikke: CaCO3 <-> HCl

ved ikk hvordan jeg skal løse de andre opg.

Brugbart svar (0)

Svar #1
21. september 2004 af Damon (Slettet)

a) CaCO3(s) + 2HCL (aq) --> H2O(l)+ CO2(g) + CaCL2(aq)

b) Udregn molarmassen af CaCl2*6H2O. Udsregn Stofmængden af CaCl2*6H2O da CaCl2*6H2O = ½ * n(CaCO3) - da alt kalken deles i to lige bunker. Og så kan du udregne massen.

c) Beregn stofmængden af sulfat. Beregn stofmængden af Ca+2 der er lig ½*n(CaCO3) da det er halvdelen af alt kalken.


CaCl2 + Na2SO4 --> CaSO4 + 2NaCl

før: 0,05mol 0,005 mol

Efter: ~0 mol ~0,005

Det er de tal jeg har fået - min lærer har rettet opgaven så de skulle være gode nok.

Så kan du udregne massen da CaSO4's molarmasse 136,2 g/mol

d) Udregn konc af calciumioner. Oløslighedsproduktet kan du se i din databog.
Ko(CaSO4)=[Ca2+]*[SO4 2-] <=> [SO4 2-]= Ko(CaSO4) / [Ca2+]

Svar #2
21. september 2004 af kattie (Slettet)

ok tak nu har jeg forstået det.
men opg b) når jeg skal regne molar massen af 6H2O.... skal jeg så sige 12*H og 1*O??

Svar #3
21. september 2004 af kattie (Slettet)

Jeg har fået CaCl 2 = 110 g/mol og 6H2O = 28 g/mol...
skal jeg så gange det med hinanden. og derefter dele det ved at dividere det med 2. og så regne = ½ * n(CaCO3)

Svar #4
21. september 2004 af kattie (Slettet)

er der ik nogle der lige kan hjælpe mig.....

Svar #5
21. september 2004 af kattie (Slettet)

.....?

Svar #6
21. september 2004 af kattie (Slettet)

?

Svar #7
21. september 2004 af kattie (Slettet)

det haster

Brugbart svar (0)

Svar #8
21. september 2004 af Damon (Slettet)

b) M(CaCl2*6H2O)= (40,08+2*35,45+6*(2*1,008+16))g/mol = 219,076

n(CaCl2*6H2O)=½*n(caCO3)
n(CaCO3)=n/M=10,0g/((40,08+16*3+12,01)g/mol) = 0,10 mol

m(CaCl2*6H2O)= ½*n(CaCO3)*M(CaCl2*6H2O) = ½ * 0,10 mol * 219,076 g/mol = 10,94 g

Brugbart svar (0)

Svar #9
21. september 2004 af Damon (Slettet)

Hvis nogle senere skulle få brug for denne opgave er det opgave 4,11 i den røde opgavebog...

Skriv et svar til: Hjælp til kemi (kalk og hårdt vand)..

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.