Kemi

formel og aktuel koncentration

17. juni 2008 af skole-pigen (Slettet)
Hej alle..
I mine notater har jeg skrevet [A] < c(A)
altså den aktuelle koncentration af et stof vil altid være mindre end eller lig med den formelle koncentration af et stof..
Jeg ville ellers tro det var omvendt efter at have læst kemibogen igen.. nogen der kan forklare hvorfor?

Brugbart svar (0)

Svar #1
18. juni 2008 af Mester_Bean (Slettet)

Den formelle koncentration er den koncentration som står på flasken. f.eks. 1M HCl ...
Men da HCl er en stærk syre, der vil reagere fuldstændigt med vand, vil den aktuelle koncentration af HCl nok være i nærheden af 0M.

Svar #2
18. juni 2008 af skole-pigen (Slettet)

men jeg troede den aktuelle koncentration var koncentrationen som de enkelte ioner besidder?
Men det som dit eksempel siger bekræfter altså, hvad jeg har skrevet ovenover med [A] < c(A) ?

Brugbart svar (0)

Svar #3
18. juni 2008 af Mester_Bean (Slettet)

ja, c(A) > [A]

Svar #4
18. juni 2008 af skole-pigen (Slettet)

Men kan du forklare mig, hvorfor i dit eksempel, at den aktuelle koncentration vil være i nærheden af 0 M, jeg forstår ikke hvordan den kan være det bare fordi den reagerer fuldstændigt med vand...

Brugbart svar (0)

Svar #5
18. juni 2008 af Mester_Bean (Slettet)

Ja i f.eks. en 1M opløsning vil følgende ske:

HCl + H2O -> Cl- + H3O+


den aktuelle koncentration af HCl er i opløsningen altså nær 0M, fordi al HCl har reageret med vand og dannet ionerne Cl- og H3O+. Dvs. at c(HCl)>[HCl]
Derimod er koncentrationen af H3O+ blevet nær 1M, og man kan skrive at [H3O+]=c(HCl) ... (cirka) !

Brugbart svar (0)

Svar #6
19. juni 2008 af mathon

Opløses 1,704 g NH3= 0,100 mol NH3 i så meget vand, at det samlede volumen er nøjagtigt 1 liter, har man,
at
c_NH3 = 0,100 M.
Dette er den såkaldt formelle koncentration af NH3.

Da NH3 imidlertid omsætter sig lidt med vandet under dannelse af NH4^(+) og OH^(-),
er den aktuelle koncentration af NH3 mindre end 0,100 M, nemlig 0,0987 M.
Dette skrives [NH3] = 0,0987 M.

Den aktuelle koncentration [NH4^(+)] er da 0,0013 M,
dvs.
at summen af [NH3] og [NH4^(+)] er lig med den formelle koncentration af ammoniak, c_NH3.

Kun 1,3% af ammoniakmolekylerne er omdannet til NH4^(+).

eksempelvis er en 0,100 M bariumhydroxid 100% dissocieret,
hvilket betyder,
at
c_Ba(OH)2 = 0,100 M
[Ba^(2+)] = 0,100 M
[OH^(-)] = 0,200 M
og
[Ba(OH)2] = 0 M

Svar #7
19. juni 2008 af skole-pigen (Slettet)

ok, mange tak for alle svarene! :)

Skriv et svar til: formel og aktuel koncentration

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.