Fysik

hastighed og krafter

25. august 2008 af martin232 (Slettet)

I opgaven får jeg at vide at der er en vogn, som bevæger sig rundt i en rutchebane, hvor den laver et loop og bevæger sig i en lodret cirkelbevægelse.

Jeg skal regne på hvilken hastighed rutschebanevognen vil få i bunden af cirklen, hvor jeg har opgivet at Fres=843,7N Ft=736,5N Fsæde=0,11kN cirkelformen har en radius på 20 m og vognen passere det øverste punkt i cirklen med en hastighed på 15m/s og passageren vejer 75kg.

Umiddelbart vil jeg bruge formlen a=v^2/r og isolere v^2, er dette rigtigt?

tak på forhånd


Brugbart svar (0)

Svar #1
25. august 2008 af Jerslev (Slettet)

#0: Hvis jeg forstår dine oplysninger korrekt kan du nøjes med en energibetragtning.


Svar #2
25. august 2008 af martin232 (Slettet)

har vi ikke haft om endnu, så tror bare vores lærer vil have os til at regne den ud, men hvis jeg skal bruge den formel er det vel lidt et problem der er 2 ubekendte(v^2 og a) 


Brugbart svar (0)

Svar #3
25. august 2008 af Jerslev (Slettet)

#1: Har I ikke hørt om energibevarelse?


Svar #4
25. august 2008 af martin232 (Slettet)

jo, men hvis man skal beregne hastigheden, skal man vel bruge en formel til dette


Svar #5
25. august 2008 af martin232 (Slettet)

der ses bort fra gnidning


Brugbart svar (0)

Svar #6
25. august 2008 af Jerslev (Slettet)

#4: Forskellen på matematik og fysik er, at du i fysik selv opstiller dine formler. :)

Vi antager, at den mekaniske energi er bevaret. Dette kan vi godt antage i og med, at det er gymnasieniveau (antageligvis). Hermed kan vi opstille ligningen:

K1+U1=U2+K2, hvor U er den potentielle energi og K er den kinetiske energi. Symbolsk:

0,5mv12+mgh1=0,5mv22+mgh2

Hvis vi sætter nulpunktet for den potentielle energi til at være nederst i loopet vil h2=0. Vi har fået m opgivet til 75kg og h1 er blot højden, når vognen er øverst i loopet; altså 2r, hvor r er radius. Vi kender desuden hastigheden i toppunktet, v1=15m/s - nu er det blot at indsætte og isolere v2.


Svar #7
25. august 2008 af martin232 (Slettet)

jeg får den til v=4,6


Brugbart svar (0)

Svar #8
25. august 2008 af Jerslev (Slettet)

#7: Jeg får 31,7m/s. Du har sandsynligvis lavet en fejl i din reducering:

0,5mv12+mgh1=0,5mv22+mgh2  (m'erne går ud)

0,5v12+gh1=0,5v22+gh2

0,5v12+gh1-gh2=0,5v22

sqrt(v12+2g(h1-h2))=v2


Svar #9
25. august 2008 af martin232 (Slettet)

hmm når jeg regner den ud på din måde giver den 15,41


Svar #10
25. august 2008 af martin232 (Slettet)

har sat det op således:

(0,5m*15m/s)^2 + m*2pi = (0,5m*v2)^2 + m*0

(0,5*15m/s)^2 + 2pi = (0,5*v2)^2

sqrt(15m/s +2pi) = v2

v2 = 15,41 


Brugbart svar (0)

Svar #11
26. august 2008 af Jerslev (Slettet)

#10: Din notation er forkert. Desuden glemmer du radius af loopet.


Svar #12
01. september 2008 af martin232 (Slettet)

Tak for hjælpen - fandt også selv rimlig hurtigt ud af, at det ikke var sat helt rigtigt sat op, og efter jeg ændrede lidt på opstilling kom jeg frem til det samme som dig. Hvor fejlen bl.a ligger i at jeg ikke satte et tal ind på m's plads og ikke medregnede g.

Vh Martin...


Svar #13
01. september 2008 af martin232 (Slettet)

at det ikke var helt rigtigt sat op *


Skriv et svar til: hastighed og krafter

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.