Matematik

Mærkelig opg! Vinkelspidser + højder

02. september 2008 af Kamelkalle (Slettet)

Jeg har aldrig haft en opgave af denne slags før, så hvis en kan hjælpe mig lidt på vej og forklare mig, fremgangsmåden til udregningen, ville det være mig yderst behjælpeligt.

OPGAVEN:
(trekant)ABC har vinkelspidserne A(1,3), B(6,9), C(9,1).  Bestem en ligningfor hver af trekantens højder.


Brugbart svar (0)

Svar #1
02. september 2008 af Daniel TA (Slettet)

Tegn trekanten op i et koordinatsystem. Du kan nu finde længden af alle siderne. Se om det kan hjælpe dig.


Brugbart svar (1)

Svar #2
02. september 2008 af mathon

en højde går gennem en vinkelspids og står vinkelret på den modstående side

hvis den modstående side har hældningstal a,

har

højden derfor hældningstal -(1/a)

brug punkt-hældningsformlen til beregning af dens ligning.

Dette gøres 3 gange

............................................................................................................................

punkt-hældningsformlen

y - yo = -(1/a)(x - xo)

hvor Po(xo,yo) er vinkelspidsen


Svar #3
03. september 2008 af Kamelkalle (Slettet)

Ok, tror ikke helt jeg forstår.

Nu har jeg tegnet trekanten og målt siderne

IABI = 4       ,         IBCI = 4,4                  ,             ICAI = 4,2

og så har jeg tegnet højderne på de tre. dvs. den højde som går fra punkt A hedder a på siden BC ikke sandt?

Men hvordan beregner jeg hældningstallet ud fra de oplysninger jeg nu har?


Svar #4
03. september 2008 af Kamelkalle (Slettet)

Jeg kan også udfra tegningen beregne at

lal=3,4 , lbl=3,6 , lcl=3,7


Svar #5
03. september 2008 af Kamelkalle (Slettet)

Ingen som, kan svare mig på det?


Svar #6
03. september 2008 af Kamelkalle (Slettet)

Slet ingen??


Brugbart svar (0)

Svar #7
03. november 2010 af Iman3b (Slettet)

Hvordan er opgaven blev løst? Mangler også svar.. help please.


Brugbart svar (0)

Svar #8
03. november 2010 af mathon

det er ikke trekantens sidelængder
men
sidernes hældningskoefficienter der har interesse

har en side hældningskoefficient a
har dens højde hældningskoefficienten -(1/a)                     (jævnfør reglen om ortogonale linjers hældning)


en højde er en del af en ret linje
gennem den pågældende vinkelspids med hældning -(1/a).
Til bestemmelse af højdens ligning
benyttes punkt-hældningsformlen
på formen

                      y - yo = -(1/a)(x - xo)


  hvor a er sidens hældningskoefficient


Brugbart svar (0)

Svar #9
03. november 2010 af Iman3b (Slettet)

#8

Ok nu forstår jeg det meget bedre. Tak for hjælpen :)
 


Brugbart svar (0)

Svar #10
03. november 2010 af mathon

se evt
 

Vedhæftet fil:højder.doc

Brugbart svar (0)

Svar #11
29. april 2015 af Penjen (Slettet)

Hej Mathon. Jeg er i tvivl om, hvorledes du kommer frem til dit c punkt i ligningen for højderne, og hvorfor stiller du vektorerne op som brøker, skal der ses bort fra brøkstregen? Du vender vektorerne, så du har
a = BC (B(6,9)C(9,1)): (c2 / c1) - (b2 / b1) = (1-9) / (9 - 6) , for så igen at vende dem igen ved dit svar. Det virker noget dobbelt arbejde. Lyder ligningen ikke det omvendte?


Brugbart svar (0)

Svar #12
29. april 2015 af Penjen (Slettet)

#10

se evt
 

Sprøgsmål overstående


Brugbart svar (0)

Svar #13
29. april 2015 af Soeffi

#0 ΔABC har vinkelspidserne A(1,3), B(6,9), C(9,1). Bestem en ligning for hver af dens højder.

Højden (eller linjen, der indeholder højden) gennem B har vektoren AC = (9-1,1-3) = (8,-2) som normalvektor. Da den går gennem B=(6,9) har den ligningen 8(x-6)+(-2)(y-9)=0. (Se evt. http://www.webmatematik.dk/lektioner/matematik-a/vektorer-i-2d/linjens-ligning.) Tilsvarende for højderne gennem de to andre punkter.


Skriv et svar til: Mærkelig opg! Vinkelspidser + højder

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.