Matematik

Kontinuert funktion og egenskaber

15. september 2008 af stol (Slettet)

http://peecee.dk/uploads/092008/Screenshot2.png

Nogen der kan forklare løsningen på denne her (svaret er 4'eren som angivet). Jeg fatter det simpelthen ikke...


Brugbart svar (1)

Svar #1
15. september 2008 af fluen på væggen (Slettet)

4 siger (lidt anderledes formuleret) at f(0)<x mens f(1)>x. Dette giver intuitivt svaret...

Lidt mere formelt:

Der må findes et punkt, x0, som er den mindste øvre grænse (supremum)  for alle x-værdier, for hvilke f(x)<x. Derfor er f(x)≥x i intervallet ]x0,1]. Enten findes der et x i intervallet, hvor f(x)=x, eller også er x0 samtidig største nedre grænse (infimum) for tal i intervallet ]x0,1]., hvor f(x)>x. Hvis f(x0)>x0 så kan funktionen ikke være kontinuert, da f(x)<x<x0 vilkårligt tæt på x0 fra venstre. På samme måde kan f(x0)<x0 ikke lade sig gøre, da f(x0)>x0 vilkårligt tæt på x0 fra højre.


Svar #2
15. september 2008 af stol (Slettet)

Gah, tak for forklaringen, jeg er dog ikke helt sikker på at jeg forstår den.

Helt konkret, hvis jeg forstår din forklaring (hvilket jeg tydeligvis ikke gør, så her kommer et dumt spørgsmål:)  burde der så ikke stå "<" eller ">" i svaret, og ikke lighedstegn?


Brugbart svar (1)

Svar #3
15. september 2008 af fluen på væggen (Slettet)

Så uddyber jeg den intuitive version: hvis funktionen starter under linjen y=x og slutter over, og disse to punkter skal forbindes uden at løfte blyanten, så vil den skære et sted undervejs, så f(x)=x.

Svar #4
15. september 2008 af stol (Slettet)

Ahh... okay. Der faldt tiøren :)

Jeg prøvede også at lave nogle skitser og endte med at gætte på 4'eren, men jeg ville aldrig kunne argumentere for det.


Skriv et svar til: Kontinuert funktion og egenskaber

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.