Matematik

Sammenhæng mellem tid og gennemsnitshastighed

17. september 2008 af PawSko (Slettet)

Hejsa, jeg ville lige høre om der var nogle der kunne hjælpe mig med flg. opg. (kommer fra Trips Grundbog opg. 12.6 - går på gymnasiet)

12.6

Vis i et koordinatsystem sammenhængen mellem tid og gennemsnitshastighed for at sejle 3000 km. Start med at finde ud af hvilke hastigheder det kan være fornuftigt at anvende.

Jeg er lidt lost i hvor jeg skal starte, og håber der er nogle der vil hjælpe

mvh PawSko


Brugbart svar (0)

Svar #1
17. september 2008 af Danielras (Slettet)

s = v*t

Hvor s er den tilbagelagte strækning (3000km), v er gennemsnitshastigheden og t er sejltiden. Du kan så rykke lidt rundt og få sejltiden som funktion af gennemsnitshastigheden.


Svar #2
17. september 2008 af PawSko (Slettet)

Okay, ville det så ikke blive til v=3000/t?

Hvis det er rigtigt, hvad gør jeg så med det?

Tak for svaret i øvrigt.


Brugbart svar (0)

Svar #3
17. september 2008 af Danielras (Slettet)

Ja, så indsætter du nogle fornuftige værdier af v og plotter de fundne punkter.


Brugbart svar (0)

Svar #4
17. september 2008 af Danielras (Slettet)

Ville dog nok vælge tiden som funktion af gennemsnitshastigheden.
 


Svar #5
17. september 2008 af PawSko (Slettet)

 x   20   50   60   80     120   200
y 150   60   50    37,5   25   15
 

Har nu lavet et sildeben således, er det korrekt? Jeg har taget nogle x værdier f. eks. 80

3000/80=37,5

Grafen bliver omvendt proportional, men hvordan kan jeg finde ud af hvilken ville være fornuftig at anvende?


Brugbart svar (0)

Svar #6
17. september 2008 af Danielras (Slettet)

Ved jeg sgu ikke lige. Først og fremmest er v=0 jo ihvertfald ikke en fornuftig værdi, da funktionen ikke er defineret for denne.

Udover det kan du evt. slå op hvad normale både har af hastigheder og så lade være med at afvige alt for voldsomt fra dem på din graf.

Vær opmærksom på at de hastigheder du sætter ind skal være i km/t, og du får så tiden ud i timer. Alternativt kan du lave de 3000km om til meter og så sætte hastighederne ind som m/s, men det er nok ikke så interessant at få tiden ud i sekunder :)


Svar #7
17. september 2008 af PawSko (Slettet)

Well, så har jeg fået støbt noget sammen der ser rigtigt ud...

Håber jeg også det er ;)

Tak for hjælpen, og fortsat god dag!


Skriv et svar til: Sammenhæng mellem tid og gennemsnitshastighed

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.