Matematik

Hurtig hjælp

21. september 2008 af Signesp (Slettet)

Jeg hat meget svært ved at løse den er opgave og jeg håber i ville hjæpe.

Jeg skal bestemme forskriften for det 2. gradspolunomium der har dobbeltroden 4, og som i 1 har værdien -5.


Brugbart svar (0)

Svar #1
21. september 2008 af Jerslev (Slettet)

#0: Benyt faktoriseringen af et andengradspolynomie:

a(x-r1)(x-r2)=0, hvor r1 og r2 er rødderne. Benyt herefter punktet (1,-5) til at bestemme en værdi for a.


Brugbart svar (0)

Svar #2
21. september 2008 af mathon

y = a(x-4)2

-5 = a(1-4)2 , hvoraf a beregnes


Svar #3
21. september 2008 af Signesp (Slettet)

Undskyld, jeg forstår ikke helt hvad der menes?


Brugbart svar (0)

Svar #4
21. september 2008 af Isomorphician

Som skrevet i #1 kan et andengradspolynomie skrives som:

y = a(x-r1)(x-r2)

I dit tilfælde er r1 og r2 det samme, og derfor:

a(x-4)(x-4) = a(x-4)2, som skrevet i #2.

Du får i din opgave at vide at parablen løber gennem punktet (1, -5).

For at finde a skal du løse:

-5 = a(1-4)2

-5 = a(3)2

-5 = 9a

-5/9 = a

Derfor er forskriften for andengradspolynomiet:

y = (-5/9)(x-4)2


Skriv et svar til: Hurtig hjælp

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.