Matematik

Grænseværdi for funktion

16. oktober 2008 af kolusbonus (Slettet)

Hej.

Jeg sidder lige med en blækregning, og nu er der en opgave der hedder:

Find uden brug af lommeregner grænseværdien for følgende funktion for x → 8:

F(x)= x2 - 4x - 32 / (x - 8)

Er der nogen, der lige kan hjælpe mig lidt her? :o)


Brugbart svar (0)

Svar #1
16. oktober 2008 af mathon

F(x)= (x2 - 4x - 32) / (x - 8) = ((x+4)(x-8))/(x - 8), x≠8


Svar #2
16. oktober 2008 af kolusbonus (Slettet)

Hvordan fik du det til (x + 4)? altså ((x + 4)(x - 8)) / (x - 8)

Hvis man skriver det i hånden, skal man så også skrive det symbol?: ≠


Brugbart svar (0)

Svar #3
16. oktober 2008 af mathon

-4 og 8 er rødderne
og
så faktoriserer du efterfølgende

...du må jo aldrig have 0 i en nævner


Svar #4
16. oktober 2008 af kolusbonus (Slettet)

Hmm, jeg kan kun få rødderne til at blive 8 og -8...

Fik D til at være 144... Er det der, fejlen er? - 42 - 4 * (-32) = 144

Så er det vel (4 + √(12)) / 2 = 8       og         (4 - √(12)) / 2 = -8

Kan du se hvor fejlen er..?


Brugbart svar (1)

Svar #5
16. oktober 2008 af mathon

d = (-4)2 - 4*1*(-32) = 144 = 122

√(d) = √(122)  = 12

x = (-b±√(d))/(2a)

x = (-(-4)±12)/(2*1)

x = (4±12)/2

x = 2±6

x = 8  v  x = -4


Brugbart svar (0)

Svar #6
16. oktober 2008 af Daniel TA (Slettet)

Hvis du indsætter x=8 i både tæller og nævner bliver "grænseværdien" 0/0. Da man ikke må dele med 0, kan du bruge L'Hospitals sætning der siger:

lim f(x)/g(x)=0/0 eller ∞/∞ må man differentiere både tæller og nævner, og så kan man finde en
x→t

grænseværdi. Altså:

lim f(x)/g(x) = lim f'(x)/g'(x)
x→t                 x→t

Så prøv at differentiere igen, og indsæt x=8, så kan du finde i grænseværdi.


Svar #7
17. oktober 2008 af kolusbonus (Slettet)

Tak for hjælpen guys :)

Btw, hvad gør jeg, hvis jeg har en tredjegradsligning..? :)


Brugbart svar (0)

Svar #8
17. oktober 2008 af mathon

F(x ) = x+4, x≠8

lim  x+4 = 8+4 = 12
x->8

..............................................................

L'Hospital:
lim f(x)/g(x) = lim f '(8)/1 = (2*8-4)/1 = 12
x→8
 


Skriv et svar til: Grænseværdi for funktion

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.