Kemi

Empirisk formel mm.

20. oktober 2008 af skjødt18 (Slettet)

Hej alle sammen

Jeg sidder med en opgave og er bar gået fuldstændig i hak. Kan ikke komme videre, så håber på i gider at hjælpe mig.

opgaven lyder:

En vis mængde af et carbonhydrid giver ved fuldstændig forbrænding 4,642 g CO2 og 2,281 g H2O.     

a) Beregn stoffets empiriske formel.

I en lufftom beholder med et volumen på 0,600 L anbringes 2,145 g af stoffet. Beholderen lukkes og anbringes i et vandbad med T=100 C. Efter at stoffet er fordampet fuldstændigt, og temperaturligevægten er indstillet, måles trykket i beholderen til 1,546 bar.

b) Beregn stoffets molare masse.

I a har jeg gjort flg.:

n(CO2)=n(C)=4,642g / 44,01g/mol = 0,105476 mol

n(H2O)=n(H)=2,281g / 18,02g/mol = 0,126582 mol

og så er det mit spørgsmål kommer. Hvordan finder jeg forholdet mellem C og H? altså jeg har prøvet at dividere de to stofmængder med hinanden, og det giver 0,833265, og det sys jeg ikke at jeg kan bruge til noget, så har prøvet en masse, og kom frem til noget a la C73H88, men det lyder bare noget underligt i mit hoved :S

Mhh. b er jeg helt lost. Har ikke den fjerneste ide om hvad jeg skal gøre.

Skjødt18


Brugbart svar (0)

Svar #1
20. oktober 2008 af dnadan (Slettet)

Du har fat i noget af det rigtige, men du skal ikke beregne stofmængden af CO2 samlet, du skal derimod dele den op i hydrogen, oxygen, og vand op i oxygen og hydrogen, saml disse, Og find herudfra den emperiske formel.

- Skriv herinde, hvis der opstår problemer, så kigger vi på et i fællesskab.

Fortsat god aften mvh. Dan


Svar #2
21. oktober 2008 af skjødt18 (Slettet)

Det mener jeg nu ikke. Jeg er ganske sikker på at når jeg finder stofmængden for CO2 er det, det samme som stofmængden af C. Mener jeg at min lærer forklarede på en eller anden måde jeg ikke lige kan huske. Jeg har desværre ikke mulighed for at søge hjælp hos ham, da jeg i øjeblikket er i et brobygningsforløb, selvfølgelig helt ind til den dag opgaven skal afleveres. Så er ret lost her...


Brugbart svar (0)

Svar #3
21. oktober 2008 af dnadan (Slettet)

- Det er korrekt, at n(CO2)=n(C), men problemet opstår, når du skal bestemme stofmængden for O.


Svar #4
21. oktober 2008 af skjødt18 (Slettet)

Nu skal jeg vel i princippet ikke beregne stofmængden for O, da det jo er for et carbonhydrid, som jo kun består af C og H.


Skriv et svar til: Empirisk formel mm.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.