Kemi

ja så det syre/base endnu engang

22. oktober 2008 af AJoker (Slettet)

 Opgave beskrivelsen:

Hvor mange gram natriumacetat skal der sættes til 1,00 liter 0,210M HCl for at opnå en puffer med pH=4,30

Jeg er ude i noget med Henderson-Hasselbach's ligning der hedder pH=pKa+ ([base]/[syre])

dvs. 4,30=?+ (x mol/0,210mol)

for derefter at bruge at natriumacetat har molar massen 50,014g/mol

Jeg skal vel bruge pKa for HCl, som er -7, da det er en stærk syre og natriumacetat er en svag syre?


Svar #1
22. oktober 2008 af AJoker (Slettet)

 hov molar massen er 82,014g/mol, jeg havde lige glemt at tage Oxygener med:)

Forresten får vi oplyst at Ka=1,74*10^-5 for eddikesyre


Svar #2
22. oktober 2008 af AJoker (Slettet)

 Hov jeg har undladt noget log, der gør jo hele forskellen! UPS


Brugbart svar (0)

Svar #3
23. oktober 2008 af mathon

M(CH3COONa) = 82,04 g/mol

n[H3O+] = (1,00 L)*(0,210 mol/L) = 0,21 mol

pH = pKs + log(nB/nS)

4,30 = 4,75 + log(nB/nS), hvoraf

log(nB/nS) = -0,45

nB/nS = 10-0,45 = 0,354813

CH3COO  +   H3O+    --->   CH3COOH, hvoraf kan læses
1 mol H3O+ ækvivalerer 1 mol CH3COO- under dannelse af 1 mol CH3COOH og dermed
0,210 mol H3O+ ækvivalerer 0,210 mol CH3COO- under dannelse af 0,210 mol CH3COOH

0,210 mol CH3COONa medgår således til dannelsen af de 0,210 mol CH3COOH

yderligere skal tilsættes nB = 0,354813* (0,21 mol) CH3COONa = 0,074511 mol CH3COONa som findes uomsat i pufferen.

krævet tilførsel af CH3COONa er derfor (0,210 + 0,074511)mol = 0,284511 mol
dvs.
m = (0,284511 mol)*(82,04 g/mol) = 23,34 g

          


Skriv et svar til: ja så det syre/base endnu engang

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.