Kemi

Empirisk formel mm

04. november 2008 af rikkepv (Slettet)

Hej. Jeg har fået en kemi opgave for, og jeg kan simpelthen ikke finde ud af den så håber der er nogen der kan hjælpe:

En vis mængde af et carbonhydrid giver ved fuldstændig forbrænding 3,056 g CO2 og 1,502 g H2O.

a) beregn stoffets empiriske formel.

Stoffet er en væske med et kogepunkt mellem 30 og 40 grader. I en lufttom beholder med rumfanget 500 mL placeres 2,177 g af stoffet. Beholderen lukkes hvorefter der opvarmes til 100 grader. Stoffet fordamper fuldstændigt og det viser sig at trykket i beholderen nu er 1,87 bar.

b) beregn stoffets molare masse.

c) angiv stoffets molekylformel

d) opskriv strukturformlen for stoffet.

på forhånd tak.


Brugbart svar (1)

Svar #1
04. november 2008 af mathon

a)
2 CmH2m+2 + (3m+1) O2 ---> (2m) CO2 + (2m+2) H2O

forholdet mellem produkterne
er (2m):(2m+2) = m:m+1

n(CO2) = (3,056 g)/(44,01 g/mol) = 0,069439 mol
n(H2O) = (1,502 g)/(18,02 g/mol) = 0,083352 mol
{0.069439,0.083352}*100 = {6.9439,8.3352} ≈ {7,8}
dvs.
m = 7

hvoraf
CmH2m+2 = C7H2*7+2 = C7H16 = heptan


Brugbart svar (0)

Svar #2
05. november 2008 af ProfessorEsther (Slettet)

Hvorfor er forholdet ml. CO2 og H2O (2m):(2m+2) ? Hvor kommer de +2 fra?


Skriv et svar til: Empirisk formel mm

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.