Kemi

Prøve i morgn. vigtigt

16. november 2008 af Rasie (Slettet)

Hej

er der nogen der kan hjælpe mig med denne opgave:

skriv en strukturformel for en aromatisk keton?


Brugbart svar (0)

Svar #1
16. november 2008 af Arctan (Slettet)

En kendt forbindelse er 1-phenylethanon (med trivialnavnet acetophenon) som har strukturformlen C6H5-C(=O)-CH3.


Svar #2
16. november 2008 af Rasie (Slettet)

okey tak. men kan du også hjælpe mig med en anden opg.:

skriv strukturformlen for et sof som både er et aldehd og keton.

tak på forhånd


Brugbart svar (0)

Svar #3
16. november 2008 af DON CARLOS (Slettet)

#2

Har ikke nogle, som jeg kan referere findes, men teoretisk, kan du da bare lave en ligekædet alkan, og de karakteristiske sidegrupper... (fokuser måske på den skal være stabil osv, så den skal nok være n<3


Svar #4
16. november 2008 af Rasie (Slettet)

det forstod jeg ikk??


Brugbart svar (0)

Svar #5
16. november 2008 af Arctan (Slettet)

Jeg kan lige oplyse, at det simpleste stof der både er et aldehyd og en keton (sådan et stof kaldes i øvrigt populært for en ketal), må være 2-oxopropanal (som har trivialnavnet pyruvaldehyd). Det har strukturformlen CH3-C(=O)-CHO.


Brugbart svar (0)

Svar #6
16. november 2008 af DON CARLOS (Slettet)

#5

Jeg undskylder meget mit vilde skud i tågen :-)

#4

Hvis du tager en ligekædet alkan, fx:

CH3CH2CH3 (propan)

Og tilføjer de grupper der kendertegner ... en keton:

R1C(=O)R2

... og en aldehyd:

R-C(=O)H

... og smækker på den ligekædede alkan, istedet for hydrogen:

CH3-C(=O)-CHO

.. bliver det, som Arctan og Mathon er inde på 2-oxopropanal.

Håber det kunne uddybe mit indlæg :)


Svar #7
16. november 2008 af Rasie (Slettet)

okey det var forståeligt nok.

Mange tak:)


Brugbart svar (0)

Svar #8
16. november 2008 af DON CARLOS (Slettet)

... tilføjelse til #2:

Det jeg mente med ustabilitet, var vidst fordi jeg tænkte formeget på alkohol, men dog med hensyn til to OH-grupper på samme carbon-atom.


Svar #9
16. november 2008 af Rasie (Slettet)

men det du sætter på H's plads, som bliver til CHO. Hvor bliver resten af stoffet så af.


Brugbart svar (0)

Svar #10
16. november 2008 af DON CARLOS (Slettet)

Det er en oxidation, så der kommer vand ud af det, der bliver hydrogenen af.

Du skal være påmærksom på at O tager 'tager' to elektroner fra C-kæden, da det er en dobbeltbinding.


Svar #11
16. november 2008 af Rasie (Slettet)

´hmm.. altså vil det så sige at du sætter propan ind på (keton og aldehyd) formlers plads. og istedet for H sætter du vand.

Blev ret forvirret:S


Brugbart svar (0)

Svar #12
16. november 2008 af DON CARLOS (Slettet)

# 11

Nej nej.

Du skal forstille dig at du har propan, og taget et hydrogen af, og sætter en af de foromtalte grupper på, taget et hydrogen mere af, og sætter den anden gruppe på.

Det står med sikkerhed i din kemibog, nok også med strukturformler osv.


Svar #13
16. november 2008 af Rasie (Slettet)

okey mange tak for hjælpen:D


Skriv et svar til: Prøve i morgn. vigtigt

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.