Kemi

Struktur og egenskaber igen ..

16. november 2008 af Mupe (Slettet)

Lidt mere hjælp søges igen (:

1) Vi skal sammenligne to stoffer, der har følgende opbygning:
     (Methanal) (Ethen) (kan ikke lige tegne dem her)
Angiv molar masse, antal elektroner og polaritet (polær/upolær) for de to stoffer. Hvilket af stofferne skal forventes at have det højeste kogepunkt?
 

2) Hvad skal man forvente om vandopløseligheden af følgende stoffer:
CH_3 OH

C_6 H_6

CCL_4

CH_3 CH_2 NH_2

CH_3 CHBrCH_2 CH_3

Håber nogen af de kloge hoveder derude vil hjælpe (:

Tak på forhånd (:
 


Brugbart svar (0)

Svar #1
16. november 2008 af Arctan (Slettet)

Ad 1)

Methanal: HCHO (30.026 g/mol / 16 e- / polært)

Ethen: H2C=CH2 (28.054 g/mol / 16 e- / upolært)

Methanal forventes at have det største kogepunkt pga. polariteten af C(=O)H-bindingen i methanal, som gør, at methanal forventeligt kan danne stærke dipol-dipolbindinger (hydrogenbindinger). Fakta: Kp(methanal) = -19.3 °C & Kp(ethen) = −103.7 °C.

Ad 2)

Kig på polariteten af molekylerne. Et molekyle er polært ved at det har en asymmetrisk elektronfordeling som følge af forskel på elektronnegativitet mellem atomer i molekylet. Vand er polært så kun polære stoffer kan normalvis opløses i vand ved standardtemperatur og -tryk.


Brugbart svar (0)

Svar #2
16. november 2008 af Arctan (Slettet)

Som kronen på værket kan det lige tilføjes, at da størrelsen og antallet af elektroner er ens i methanal og ethan, er det altså ikke London-bindinger (dvs. van der Waalske kræfter) der er skyld i forskellen i kogepunkterne.


Brugbart svar (0)

Svar #3
16. november 2008 af Arctan (Slettet)

#2. Typo:

ethan → ethen


Brugbart svar (1)

Svar #4
24. august 2015 af mollylar22 (Slettet)

#1

Ad 1)

Methanal: HCHO (30.026 g/mol / 16 e- / polært)

Ethen: H2C=CH2 (28.054 g/mol / 16 e- / upolært)

Methanal forventes at have det største kogepunkt pga. polariteten af C(=O)H-bindingen i methanal, som gør, at methanal forventeligt kan danne stærke dipol-dipolbindinger (hydrogenbindinger). Fakta: Kp(methanal) = -19.3 °C & Kp(ethen) = −103.7 °C.

Ad 2)

Kig på polariteten af molekylerne. Et molekyle er polært ved at det har en asymmetrisk elektronfordeling som følge af forskel på elektronnegativitet mellem atomer i molekylet. Vand er polært så kun polære stoffer kan normalvis opløses i vand ved standardtemperatur og -tryk.


Hvordan ved man at methanal og ethen har præcis 16 elektroner???


Skriv et svar til: Struktur og egenskaber igen ..

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.