Kemi

Brug for hjælp :/

25. november 2008 af Peaco (Slettet)

Hej!

Jeg har brug for hjælp til denne opgave.

Smørsyres systematiske navn er butansyre. Syren har en meget ubehageligt lugt. I en fortyndet opløsning af butansyre måles pH til 3,40. Styrkekonstanten er Ks = 1,7 * 10-5 M

Beregn den aktuelle koncentration af butansyre.


Brugbart svar (0)

Svar #1
25. november 2008 af Casper1988 (Slettet)

Det betyder at den har en pks på 4.77 (-log(ks)) ergo det er en svag syre.

pH beregningsformlen er svag syre er

pH=½(pks-log(cs)

Så omskriver vi formlen

cs=10^pks-2*pH

Så er det bare at berenge

cs=10^4,77-2*3.4=0,00933 M



Brugbart svar (0)

Svar #2
25. november 2008 af Arctan (Slettet)

En anden løsningsmetode er først at beregne [H3O+] idet [H3O+] = 10-pH.

Lad nu [CH3CH2CH2COO-] = [H3O+], da der ækvivalente butanoat- og oxoniumioner i reaktionen:

CH3-CH2-CH2-COOH + H2O → CH3-CH2-CH2-COO- + H3O+

Vi anvender ligevægtsloven og får:

Ks = [H3O+]*[CH3CH2CH2COO-]/[CH3CH2CH2COOH] = [H3O+]2/x

...som kan løses med hensyn til x, der er den aktuelle koncentration af butansyre ([CH3CH2CH2COOH]).

 Det giver samme resultat som i #1, nemlig ≈0.009.


Svar #3
25. november 2008 af Peaco (Slettet)

mange tak, det hjælp en del. Men forstr ikke hvorfra I har fået 4,77?


Svar #4
25. november 2008 af Peaco (Slettet)

Har fundet ud af det! :)


Skriv et svar til: Brug for hjælp :/

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.