Matematik

Projektion af vektor på plan

30. november 2008 af trice (Slettet)

Jeg har en plan α med ligningen: x + 3y -2z + 6 = 0      og en vektor: v = (4,7,-1)

Jeg skal beregne projektionen af vektoren v på planen α. Jeg ved hvordan jeg finder projektionen af et punkt på en plan, men hvad gør jeg når det er en vektor?? 


Brugbart svar (0)

Svar #1
30. november 2008 af mathon

vinklen mellem normalvektor vn = [1,3,-2] og  vektor vv[4,7,-1]
findes af

cos(u) = vn*vv/(|vn|*|vv|)


Svar #2
30. november 2008 af trice (Slettet)

Vinkelen?? Jeg er slet ikke med, hvad har det med projektion at gøre..? :s


Svar #3
30. november 2008 af trice (Slettet)

...Det skal siges, at jeg har en linie L som tilhører planen:

L: (x, y, x) = (2,-1,4) + t(1,3,-2).

Kan man måske projektere vektoren V ned på retningsvektoren for linien L?

Og i så fald, hvordan gør man dette?


Brugbart svar (0)

Svar #4
30. november 2008 af mathon

|vn| = √(12+32+(-2)2) = √(14)

|vv| = √(42+72+(-1)2) = √(66)

vn*vv = 1*4+3*7+(-2)*(-1) = 4+21+2 = 27

cos(u) = 27/(√(14)*√(66)) = 0,888235

u = cos-1(0,888235) = 27,3477°

vinklen mellem vv og α er 90°- 27,3477° = 62,6523°

vv's projektion på α er cos(62,6523°)*[4,7,-1][1.84;3.22;-0.46] med 2 dec.


Svar #5
01. december 2008 af trice (Slettet)

Ok. Min facitliste siger vektor v's projektion på α = (29/14; 17/14; 20/14), så nu er jeg endnu mere forvirret?


Brugbart svar (0)

Svar #6
01. december 2008 af Erik Morsing (Slettet)

Hmm! Hvis du starter med at finde to punkter på planen P og Q, så PQ=u, så er vektorprojektionen af din vektor v langs u lig ((u prik v)/v2)*v. Et punkt på din plan kan du for eksempel finde ved at sætte x=0 og y=0, så er punktet (0,0,-3) et punkt på planen og så fremdeles, så kan du finde PQ=u, og så skulle du have de nødvendige oplysninger til at vektorprojektionen ud. Nu er det jo spænmdende,om facitlisten giver det rette resultat.

Jeg vil skynde mig at sige, at det er ren hukommelse, så mathon, hvis du finder fejl, så sig til


Skriv et svar til: Projektion af vektor på plan

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.