Kemi

Enhed for hastighedskonstanten

13. december 2008 af Eris (Slettet)

Jeg sidder her med mit SRP og skal skrive om reaktionskinetik. Det er alt sammen meget godt, men jeg er meget i tvivl om min enhed for hastighedskonstanten, k. Kan det passe at den er forskellig for de forskellige ordener? Det ser sådan ud når jeg prøver kun at regne med enheder, men det er muligt at jeg gør noget forkert,  jeg synes i hvert fald det lyder underligt.


Brugbart svar (2)

Svar #1
13. december 2008 af Arctan (Slettet)

Ja, enheden for hastighedskonstanten afhænger af ordnen. For nulte ordens reaktioner haves enheden mol·L-1·s-1, for første orden haves s-1 og for anden ordens haves mol-1·L·s-1, osv.


Brugbart svar (1)

Svar #2
13. december 2008 af mathon

1. orden
A   → B + C

v = -d[A]/dt = k1[A]
hvor
k1 har enheden (M/s)/M = s-1

2. orden:
A  + B →  C + D
hvor [A]o = [B]o og dermed

v = -d[A]/dt = k2[A][B] = k2*[A]2
hvor
k2 har enheden (M/s)/M2 = s-1*M-1
...................................................................

noget lignende kender du fra
opløselighedskonstanten

AB(aq)     ---> /<---     A+(aq)   +   B-(aq)

ko1 = [A+(aq)]*[B-(aq)]  med enheden M2

..........................................................

AB2(aq)      ---> /<---      A2+(aq) + 2B-(aq)

ko2 = [A2+(aq)]*[B-(aq)]2 med enheden M3


Svar #3
13. december 2008 af Eris (Slettet)

Tusind tak, det var bare lige det jeg manglede for at komme videre! :D


Skriv et svar til: Enhed for hastighedskonstanten

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.