Fysik

Hurtigt spørgssmål ang. Hastighed på skråplan

14. december 2008 af Fiskefrans (Slettet)

Jeg har beregnet hastigheden for en massiv cylinder på et skråplan, vha inertimomentet og Epot/Ekin energi til at være

v=√(4/3 gh)

hvilket så vil være den teoretiske hastiged. Men når jeg sammenligner med mine praktiske observationer, ved at bruge

v= s/t

så får jeg en usikkerhed på op mog 400%!!! - så spørgssmålet er om jeg gør noget forkert teoretisk, eller om jeg bare har fucked op mine måledata.


Brugbart svar (0)

Svar #1
14. december 2008 af Jerslev (Slettet)

#0: Har du overvejet, at h er en funktion af tiden i din første formel?


Brugbart svar (0)

Svar #2
14. december 2008 af Lurch (Slettet)

1. Som Jerslev siger afhænger forsøget af hvornår du målet v. Din relation gælder KUN når cylinderen har rullet hele strækningen således at den er faldet emd højden h.

2. Er du sikker på at din relation er korrekt? Jeg får v=sqrt(4*g*h)


Svar #3
14. december 2008 af Fiskefrans (Slettet)

for vilkårligt legeme, I er inertimomentet √(2gh/(1+I/mr^2 ) )

√(2gh/(1+(1/2 mr^2)/mr^2 ) )= √(2gh/(1+1/2) )=√(4/3 gh)

Jeg skulle nok havde været mere præcis :) - men jeg søger hastigheden ved SLUTNINGEN af rampen.


Brugbart svar (0)

Svar #4
14. december 2008 af Lurch (Slettet)

ups, det er mig der sover ja, det er korrekt med din formel for v.

Og for at bekræfte, så er den formlen din hastighed ved slutningen af rampen, hvis rampen har højden h.

hvis dit resultat er helt galt, så kan det måske skyldes at du ikke har ren rulning, og at cylinderen glider en smule på underlaget


Svar #5
14. december 2008 af Fiskefrans (Slettet)

tak for hjælpen og bekræftelsen :).

Jeg tænkte på... jeg har udregnet følgende forskrift for accelerationen a=2/3•g•sin(α)
, s= strækning, kan det ikke tænkes jeg kan integrerer den mht til tiden(accelerationen er jo konstant) og så har jeg v(t)=2/3•g•sin(a)t, for eksperimentiel ?


Brugbart svar (0)

Svar #6
14. december 2008 af Lurch (Slettet)

Det må være korrekt. Og at integrere er også rigtigt, selvom det nok er lidt overkill, når a er konstant som du selv siger :)Udfra definitionen på acceleration må det jo gælde at v(t) = a*t + v0 for konstant a.


Svar #7
14. december 2008 af Fiskefrans (Slettet)

nåååja hehe.

Men jeg får bare forskellige resultater om jeg bruger v(t) = a*t eller v= s/t 

- DET er kilden til mit problem


Brugbart svar (0)

Svar #8
14. december 2008 af Lurch (Slettet)

Du skal jo passe på med hvordan du anvender v =s/t, fordi den formel er jo dybest set ikke korrekt for din bevægelse. Den vil give dig en middelhastighed, men ikke den aktuelle hastighed som funktion af s! Der skal du kigge på en konstant accelereret bevægelse, dvs

s=0.5*a*t^2 , eller med tiden elimineret

2*a*s = v^2


Brugbart svar (0)

Svar #9
14. december 2008 af Lurch (Slettet)

og husk at s ikke er det samme som højden h! s er strækningen cylinderen tilbagelægger i forhold til skråplanet, ikke hvor meget den er faldet i højden.


Svar #10
14. december 2008 af Fiskefrans (Slettet)

er ikke sikker på jeg forstår det. For den teoretiske hastighed skal jeg altså bruge den funkion du snakker om 2*a*s = v^2, hvor s er strækningen cylinderen har tilbagelagt, og for den experimentielle 2/3•g•sin(a)t, hvor t er den målte tid?


Brugbart svar (0)

Svar #11
14. december 2008 af Lurch (Slettet)

Jeg tror heller ikke jeg er helt med. Altså begge formler er jo teoretiske udledninger. De to formler er også ækvivalente, dvs den ene er fuldstændig tilsvarende den anden, du har bare skiftet variablene ud. Hvad der betyder noget må være hvilken data du har fra dit forsøg, og så finde den formel der gør det nemmeste at sammenligne teori og data fra eksperiment


Svar #12
14. december 2008 af Fiskefrans (Slettet)

jeg menner i forhold til v= s/t. tiden er den eneste variable, og derfor bruger jeg den i experimentet. men som du sagde skal jeg bruge 2/3•g•sin(a)t i stedet. Strækningen og accelerationen, og tiden i 2*a*s = v^2 kan jo udregenes på forhånd, derfor er det mine teori måledata som jeg sammenligner med de experimentale data.

korrekt?


Skriv et svar til: Hurtigt spørgssmål ang. Hastighed på skråplan

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.