Matematik

terninger sandsynlighed.

06. januar 2009 af NejTilSvampe

Hejsa dette er ikke en opgave jeg har fået for men bare et interresse spørgesmål, hvis man kaster med en terning f.eks. 100 gange hvad er chancen så for at man får én sekser, og hvad er fremgangsmåden ? Jeg har aldrig haft sandsynlighedsregning så kan kun den smule jeg har lært mig selv. Jeg vil gerne vide det både i det tilfælde at man KUN må få én sekser men også chancen for at man får mindst en sekser.  


Brugbart svar (1)

Svar #1
06. januar 2009 af peter lind

Du vil få en binomialfordeling med n=100, p=1/6 hvis det siger dig noget. Sandsynligheden for dette kan du for eks. slå op i et regneark. I det specielle tilfælde vil du få 100/6*(5/6)99. Det andet spørgsmål klarer du lettest ved at finde sandsynligheden for  ingen seksere. Det er (5/6)100.  sandsynligheden for at hændelsen 0 seksere indtræffer er så 1-(5/6)100


Svar #2
06. januar 2009 af NejTilSvampe

 Ja er stødt på binomialer før men ved ikke hvordan det virker :p har ikke haft om det i skolen, men med binomialfordelingen finder du antallet af udfald ikke? ret mig hvis jeg tager fejl. er stadig ikke *helt sikker på hvordan du får 100/6*(5/6)^99  hvis du gider så gå step by step ? :P


Brugbart svar (1)

Svar #3
06. januar 2009 af Danielras (Slettet)

Med binomialfordelingen finder du sandsynligheden for at få x succeser i n forsøg når sandsynligheden i hvert forsøg er p. Se evt.:

http://da.wikipedia.org/wiki/Binomialfordeling


Svar #4
06. januar 2009 af NejTilSvampe

 jaah' hvordan skriver jeg det i maple eller ti-89 ?


Svar #5
06. januar 2009 af NejTilSvampe

 Jeg gør det vidst ikke rigtigt jeg får nogle meget sære tal :s


Brugbart svar (2)

Svar #6
06. januar 2009 af peter lind

Binomialfordelingen fremkommer når du har 2 mulige udfald. Her er de 2 mulige udfald seksere eller ikke sekser. Hver af dem har en en sandsynlighed. Den ene sandsynligheden p og den anden sandsynligheden 1-p. Der foretages n forsøg, her terningkast. Binomialfordelingen fortæller så hvad sandsynligheden for et given antal udfald af den ene stokastiske variabel, her antal seksere.

Kort fortalt til det andet spørgsmål. Du skal have 99 ikke seksere. Dette giver (5/6)99. Du skal have en sekser det giver 1/6. Denne sekser kan hænde på 100 forskellige steder d.v.s. i første kast, i andet kast o.s.v. Deraf kommer de 100.

Jeg vil råde dig til at slå op i en matematikbog eller se om der noget på nettet. Prøv evt. wikipedia.  De kan forklare det meget bedre end jeg kan her.


Brugbart svar (1)

Svar #7
06. januar 2009 af Danielras (Slettet)

For at få netop en sekser (i Maple):

100!/(1!*(100-1)!)*(1/6)^1*(1-(1/6))^99;

Dette kan dog som det skrives i #1 simplificeres til 100/6*(5/6)^99, da 100!/99! = 100.


Skriv et svar til: terninger sandsynlighed.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.