Matematik

Differentiation - Husker ikke

19. januar 2009 af Kamelkalle (Slettet)

Der er lige nogle få regler omkring differentation, jeg ikke hetl kan huske.

1) Kvadratrod. Hvis jeg f.eks har: kvad.(2x-3) hvad bliver det så?

2) Potens. Hvis en parentes er i potens som eks.: (4x-1)^3. Rykker man så bare 3 ned foran og siger det bliver: 12x.

3) Minus potens:Hvis jeg som overstående så bare har en potens i minus. Som her: (3x+2)^-3. Hvad gør jeg så?

4) Brøk. Hvis jeg har en brøk + tal, som her eks: (1 + (1/x))^2. Hvad gør jeg så?


Brugbart svar (2)

Svar #1
19. januar 2009 af Daniel TA (Slettet)

1) Brug differentiation af sammensatte funktioner, og benyt at sqrt(x)=x½ Din funktion differentieret bliver:

(2x-3)½=2*½*(2x-3)=1/sqrt(2x-3).. Reglen hedder: f(g(x)) ' = g'(x)*f'(g(x))

Det samme gør sig gældende i nummer 2 og 3..

Den sidste bliver:

(f(x)/g(x))'=(f'(x)*g(x) - f(x)*g'(x)) / g(x)2

Prøv selv så


Brugbart svar (1)

Svar #2
19. januar 2009 af Erik Morsing (Slettet)

Det svære ved differentiation af en sammensat funktion, som (fg)'(x)=f'(x)*g(x)+f(x)*g'(x) ligger i at se, hvad det er, der sker. Prøv at tegne et kvadrat, kald den ene side for u og den anden side for v. Tilføj så et lille stykke til den ene side, så du får u+Δdu og et lille stykke til den anden side, så du får v+Δv. Det lille kvadrat hvor de to stykker mødes i firkanten hedder så Δu*Δv. Nu er det meningen, at du skal tegne det op for at forstå det fuldtud.

Vi får så (f*g)'(x) = Lim ((f(x+h)*g(x+h)-f(x)*g(x))/h = Lim (f(x+h)*g(x+h)-f(x)*g(x+h)+f(x)*g(x+h)-f(x)*g(x)/h =

Lim(f(x+h)-f(x))/h * g(x+h) + f(x)*(g(x+h) .g(x)/h= f'(x)*g(x) +f(x)*g'(x).

I det hele taget, beviserne er nødvendige for den fulde forståelse, men ikke nødvendigvis let forståelige.


Brugbart svar (1)

Svar #3
19. januar 2009 af mathon

f(x) = (g(x))n     

f '(x) = n*(g(x))n-1*g'(x)       uanset om n er positiv eller negativ

.............

f(x) = (4x-1)3 = 3*(4x-1)2*(4x-1)' = 3*(4x-1)2*4 = 12(4x-1)2


Brugbart svar (1)

Svar #4
19. januar 2009 af mathon

f(x) = (1 + (1/x))2

f '(x) = 2(1 + (1/x))*(1 + (1/x))' = 2(1 + (1/x))*(0+(-1/x2)) = -(2/x2)(1 + (1/x)) = -2/x2 - 2/x3


Svar #5
20. januar 2009 af Kamelkalle (Slettet)

#3 Lyder meget simpelt. Men nu prøvede jeg lige med ((2x^4)-1)^3 Men syntes, det var ert svært.

Kan det passe den ska blive: (24x-3)^2*16x?


Brugbart svar (1)

Svar #6
20. januar 2009 af mathon

((2x4 - 1)3)' = 3*(2x4 - 1)3-1*(2x4 - 1)' =

3(2x4 - 1)2*(4*2*x3-1) = 3*(2x4 - 1)2*8x2  = 24x2*(2x4 - 1)2


Svar #7
21. januar 2009 af Kamelkalle (Slettet)

ookay.. som forkortet giver: 96x^10 - 96x^6 + 24x^2 ikke sandt? (:


Brugbart svar (1)

Svar #8
21. januar 2009 af mathon

JO


Svar #9
21. januar 2009 af Kamelkalle (Slettet)

Super. Så har jeg forstået (: ! Mange tak!


Skriv et svar til: Differentiation - Husker ikke

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.