Matematik

eksponentiel aftagende funktion

19. januar 2009 af jgmajk (Slettet)

Opgaven lyder således:

Det antages af intensiteten af den radioaktive stråling, der trænger igennem et materiale med tykkelsen x, er en eksponentielt aftagende funktion af x.

Med hvor mange procent nedsættes intensiteten, når den radioaktive stråling trænger igennem en 25 cm tyk jordvold.

Jeg ved som sagt at intensiteten er 2,5% og x=25. Jeg har derfor opstillet følgende ligning: 2,5=100*a25.

Men hvordan finder jeg a?


Brugbart svar (0)

Svar #1
19. januar 2009 af ibibib (Slettet)

Skriv lige den sidste oplysning fra opgaven....


Brugbart svar (0)

Svar #2
19. januar 2009 af NejTilSvampe

 2,5/100 = a^25

ln(2,5/100) = ln(a) * 25

ln(2,5/100) /25 = ln(a)

a=e^[ln(2,5/100)/25]


Brugbart svar (0)

Svar #3
19. januar 2009 af ibibib (Slettet)

#2 Det kan ikke passe.


Brugbart svar (0)

Svar #4
19. januar 2009 af NejTilSvampe

 han kan også sige: a=(2,5/100)^1/25


Brugbart svar (0)

Svar #5
19. januar 2009 af ibibib (Slettet)

Det er vist oplagt at der mangler en oplysning i opgaven.


Brugbart svar (0)

Svar #6
19. januar 2009 af NejTilSvampe

 Det skal jeg ikke kunne sige, har bare svaret på det han spurgte om.


Brugbart svar (0)

Svar #7
19. januar 2009 af ibibib (Slettet)

Hvor tyk skal jordvolden være for at intensiteten bliver nedsat til 2,5 %? Den oplysning må stå i opgaven - og så kan man svare på spørgsmålet.


Brugbart svar (0)

Svar #8
20. januar 2009 af mathon

"Jeg ved som sagt at intensiteten er 2,5%"
må betyde

I = 0,025*Io

hvoraf
med I = Io*ax

Io*0,025 = Io*a25

0,025 = a25 

a = 0,0251/25 = 0,0250,04 = 0,862815

konklusion:
                                           I(x) = Io*0,862815x     når x måles i cm
 


Brugbart svar (0)

Svar #9
20. januar 2009 af ibibib (Slettet)

#8 Det tror jeg ikke.

Spørgsmålet lyder: "Med hvor mange procent nedsættes intensiteten, når den radioaktive stråling trænger igennem en 25 cm tyk jordvold".

Svaret skulle så være 100 % - 2,5 % = 97,5 %.


Brugbart svar (0)

Svar #10
20. januar 2009 af mathon

...tolkninger er jo aldrig helt tilforladelige...


Skriv et svar til: eksponentiel aftagende funktion

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.